Atlantik Okyanusu, "Ateş Çemberi" tehdidiyle karşı karşıya

Araştırmacılara göre, gelecekte Atlantik Okyanusu da bir "Ateş Çemberi"ne sahip olabilir. Peki nedir bu Ateş Çemberi denilen şey?

Atlantik Okyanusu, "Ateş Çemberi" tehdidiyle karşı karşıya

Bir araştırma makalesi, Atlantik Okyanusu’nun batma bölgesi tarafından işgal edilmekte olduğunu ve her şey bu şekilde devam ederse, ünlü Pasifik Ateş Çemberi’ne benzeyen bir Atlantik Ateş Çemberi ile karşılaşabileceğimizi iddia ediyor.

Pasifik Ateş Çemberi nedir?

Pasifik Ateş Çemberi, gezegenimizde bulunan en ikonik jeolojik özelliklerden biri. Bu çember, depremlerin yaklaşık yüzde 90’ına ve yanardağların yüzde 75’ine ev sahipliği yapıyor. Şimdi araştırmacılar, Cebelitarık batma bölgesinin işgali sebebiyle Atlantik’te de bir ateş çemberinin oluşabileceğini söylüyor.

Geology dergisinin Şubat sayısında yer alan bir makaleye göre, Cebelitarık dalma bölgesi Atlantik’e kadar uzanabilir. Atlantik’in karşı tarafında bulunan diğer batma bölgeleriyle birleşmesi de Atlantik Ateş Çemberi potansiyelini yaratacaktır.

Ancak bu işgal hemen gerçekleşecek bir olay değil. Araştırmacılar, Cebelitarık batma bölgesinin Atlantik’e doğru genişlemesinin ve ardından bir ateş çemberinin oluşmasının 20 milyon yıla kadar sürebileceğini söylüyor. Ancak Atlantik’i tamamen kapatmak için gerçekten çok büyük bir hareketin gerçekleştirilmesi ve okyanusun kenarı çevresinde birkaç batma bölgesinin daha oluşması gerekiyor.

Peki, batma bölgesi nedir?

Batma bölgeleri (veya dalma-batma bölgeleri), bir tektonik plaka diğerini aşağı doğru iterek onu mantonun altına doğru zorladığında oluşur. Bu, mantodan gelen ısının kayayı eritmesine ve sonuç olarak volkanik aktiviteyi tetikleyen magmanın oluşmasına neden olur. Neyse ki, araştırmacıların makalelerinde açıkladığına göre, Atlantik’in okyanus litosferi oldukça kalın ve güçlü olduğu için kırılmaya ve bükülmeye karşı oldukça dirençli.

Elbette bu olay bizim hayatımız sırasında karşılaşacağımız bir şey değil ve uzak gelecekteki nesillerin bu olaya karşı hazırlanmak için yeterince zamanı var.