Avrupa Birliği'nin hedefinde yine Instagram ve Facebook var

Avrupa Birliği, Instagram ve Facebook’un çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını olumsuz etkilediği ve Meta’nın bu konuda yeterince çaba göstermediği nedeniyle resmi bir soruşturma başlatı.

Avrupa Birliği'nin hedefinde yine Instagram ve Facebook var

Avrupa Birliği, Meta'nın Facebook ve Instagram sosyal medya platformlarını kullanan çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını korumak için yeterince çaba göstermediği gerekçesiyle resmi bir soruşturma başlattı.

Avrupa Komisyonu tarafından Perşembe günü duyurulan soruşturma, Meta'nın AB'nin Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamındaki kuralları ihlal edip etmediğini değerlendirecek. AB ayrıca Meta'nın reşit olmayanların uygunsuz içeriğe erişimini engellemek için yeterince çaba göstermediğinden ve yaş doğrulama araçlarının “makul, orantılı ve etkili” olmayabileceğinden endişe duyduğunu belirtiyor.

Bunlarla birlikte soruşturmada Meta’nın reşit olmayanların uygunsuz içeriğe erişimini engellemek için gerekli önlemleri almadığı, aynı zamanda da yaş doğrulama araçlarının yetersiz kaldığı belirtiliyor. Soruşturma ayrıca Meta'nın içerik öneri sistemlerinin ve varsayılan gizlilik ayarlarının çocuklar için yeterli gizlilik, güvenlik ve emniyet sağlayıp sağlamadığını da değerlendirecek.

Soruşturma kapsamında Komisyon, bir sonraki adımda ek kanıtlar toplayacak. İşlemler için resmi bir bitiş tarihi yok, ancak AB'nin soruşturma devam ederken Meta'ya karşı geçici yaptırım kararı almasına izin veriliyor. Meta'nın DSA kurallarını ihlal ettiği tespit edilirse, şirketin küresel gelirinin yüzde altısına kadar para cezasına çarptırılabilir .