Ay'a ayak basan ilk insan olan Neil Armstrong'un Ay'da neden çok az fotoğrafı var?

Neil Armstrong'un Ay'a ayak basan ilk insan olduğu bilinen bir gerçek. Peki ama gerçekten de Ay üzerinde çekilmiş fotoğrafı yok mu? Varsa bile neden bu kadar az?

Ay'a ayak basan ilk insan olan Neil Armstrong'un Ay'da neden düzgün bir fotoğrafı yok?

İnsanlık tarihinin Dünya dışı keşif konusunda en önemli olaylarından biri olmasına rağmen, Neil Armstrong’un Ay’da çekilmiş neredeyse hiç fotoğrafı bulunmuyor. Hatta bu fotoğraflardan birinde, Buzz Aldrin’in kaskında yalnızca bir yansıma olarak görülüyor.

Ay’a iniş hakkındaki komplo teorilerini bir kenara bıraktığımızda bile, Neil Armstrong’un Ay’da fotoğrafının bulunmadığına inananlar var. Ancak bu doğru değil. Ay’a ayak basan ilk adamın fotoğrafları ve çok sayıda görüntüsü var.

Yine de Ay üzerinde çok az fotoğrafının olduğu kesinlikle doğru. Hatta, mürettebatın Ay yüzeyinde bıraktığı çöp torbaları Neil Armstrong’dan daha fazla fotoğrafta yer alıyor.

Armstrong’un Ay’daki fotoğraflarından bazıları, Buzz Aldrin’in vizöründeki yansıma veya sadece sırtının gözüktüğü fotoğraf gibi pek dikkat çekici olmayan (en azından Armstrong’un görünmesi açısından) fotoğraflardan oluşuyor.

Aldrin'in vizöründe görünen Armstrong...

Armstrong’un Ay’da çekilmiş diğer fotoğraflarının arasında ise Ay Modülü’ndeki film kameraları tarafından çekilenler yer alıyor. Bunlardan birinde Buzz Aldrin ile birlikte ABD bayrağını kaldırırken görülüyor, diğerinde ise yüzünün bir görüntüsü veriliyor.

Neil Armstrong Ay üzerinde...

Neden bu kadar az fotoğrafı var?

Armstrong’un bu kadar az fotoğrafının olmasının sebebi ise aslında oldukça basit. Mürettebatın Ay’da geçirdiği sürenin çoğunda kamerayı elinde tutan kişi Armstrong’du. Sonuç olarak Buzz Aldrin’in Ay üzerinde çok daha fazla fotoğrafı var. Ancak her ikisi de daha sonra fotoğraflarda kimin yer aldığına hiç odaklanmadıklarını ve ellerindeki göreve odaklandıklarını söyledi.