Balığa benziyor ama değil: ABD'de geliştiriliyor

ABD Savunma Bakanlığına bağlı yeni silah teknolojileri geliştiren DARPA laboratuvarları, su altında hareket eden ve enerjisini de dalgalardan toplayan yeni bir drone üzerinde çalışıyor.

Balığa benziyor ama değil: ABD'de geliştiriliyor

Yeni bir sualtı insansız aracı, uzun menzilli askeri görevlerin denizin altında gizlice tamamlanması için gereken yetenekleri ABD ordusuna sağlamak için hazırlanıyor.

Northrop Grumman tarafından Savunma İleri Projeler Araştırma Ajansı (DARPA) için inşa edilen araç, çalışmak için ihitiyaç duyduğu enerjiyi denizden toplayabilme yeteneğine sahip olacak. Böylece yakıt ikmali yapma derdi olmayacak.

Manta Ray ismi verilen drone uzun süreler boyunca otonom olarak çalışmak üzere tasarlanmış. Etrafındaki okyanustan kendi enerjisini üretebildiği ve gerçek hayattaki bir canlının tasarımını taklit etmek için yapıldığı için, Manta Ray teorik olarak bir seferde aylarca batabilir ve düşman radarlarına yakalanmadan bir balık görüntüsüyle su altında bekleyebilir.

DARPA tarafından paylaşılan görüntülere göre drone yakındaki dalgalardan enerji topluyor ve bu enerjiyi bataryalarına aktararak insan müdahalesi olmadan çalışmaya devam edebiliyor.

Türkiye'de 6 sene önce yapılmıştı

Öte yandan Türk Savunma Sanayi şirketlerinin Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden bilim insanlarıyla beraber geliştirdikleri benzer bir su altı drone'un görüntülerini yaklaşık 6 sene öncesinde paylaştıklarını da hatırlatalım. Fakat savunma sanayi şirketlerinden daha sonra bu drone hakkında başka bir bilgi paylaşılmadı.