ABD'nin vurduğu Çin balonunun kalıntıları bulundu

ABD'nin 4 Şubat günü vurduğu Çin balonunun kalıntıları bulundu. Bu arada Beyaz Saray Basın Sekreteri de, uzaylı iddialarına kahkahalarla yanıt verdi.

ABD'nin vurduğu Çin balonunun kalıntıları bulundu

ABD, 4 Şubat Cumartesi günü Güney Carolina kıyılarında düşürdüğü Çin balonu için bir süredir kurtarma çalışmalarını sürdürüyordu. Ve şimdi ABD Kuzey Komutanlığı, Güney Carolina yakınlarında vurulan Çin balonu ile ilgili yaptığı açıklamada “Mürettebat, tespit edilen tüm öncelikli sensör ve elektronik parçalar ile yapının büyük bölümleri dahil olmak üzere, sahadan önemli ölçüde enkaz çıkarmayı başardı” dedi.

Savunma Bakan Yardımcısı Melissa Dalton, geçtiğimiz hafta bir görüşmede senatörlere, yüksek irtifa balonunun şişirildiğinde “60 metre boyunda ve jet uçağı kadar bir yük taşıyabildiğini” söylemişti. Üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de, enkazda “muhtemelen iletişim toplama ve coğrafi konum belirleme yeteneğine sahip çoklu antenler” bulunduğunu belirtmişti.

ABD, düşürülen bu ilk nesnenin “Çin Halk Cumhuriyeti'ne ait bir casus balonu” olduğunu iddia ediyor. Nesnenin ABD için fiziksel bir tehdit oluşturmadığı, ancak muhtemelen “Halk Kurtuluş Ordusu ile bağlantılı istihbarat toplamak için” geliştirildiğini söylüyor.

Yetkililer, Çin casus balonlarının büyük olasılıkla dünya çapında hava sahasında dolaştığına inandıklarını belirtiyorlar. Pekin, balonun sadece rotasından çıkan bir hava durumu izleme aracı olduğunu savunarak bu iddiaları reddediyor.

Çin balonundan sonra 3 nesne daha vuruldu

Bu balonun 4 Şubat'ta düşürülmesinin ardından, üç tanımlanamayan hava cismi daha Kuzey Amerika hava sahasına girdikten sonra düşürüldü. Kanada başbakanı Justin Trudeau, 10 Şubat'ta Alaska'nın ücra kuzey kıyılarına "zeplin türü" olarak tanımlanan uçan bir cisim düşürüldüğünü, 11 Şubat'ta Kanada'nın Yukon'u üzerinde daha küçük bir cismin onu takip ettiğini doğruladı.

12 Şubat Pazar günü, Michigan'ın Huron Gölü üzerinde F-16 savaş uçakları tarafından fırlatılan havadan havaya bir füze tarafından da dördüncü bir hava cismi düşürüldü.

Bu son 3 cismin kalıntıları bulunamamış olsa da, en azından ilk balon şu anda ABD makamlarının elinde. Ama diğer üçünün düşüş noktalarını bulmak pek kolay gözükmüyor. Birleşik Devletler Donanması'nda Stratejik İletişim Koordinatörü olarak görev yapan emekli tümamiral John Kirby, 13 Şubat'ta düzenlediği basın toplantısında “Alaska ve Kanada'daki nesneler oldukça uzak arazide - buz, vahşi doğa, bunların hepsi - onları kış havasında bulmayı zorlaştırıyor. Ve Huron Gölü'nün üzerindeki nesne şu anda muhtemelen çok derin sularda yatıyor” dedi.

Yetkililer, Çin balonunun enkazını böyle taşıdı.

Pazartesi günü erken saatlerde, ABD makamlarının Huron Gölü üzerindeki dördüncü nesnenin bir uzaylı olduğu ihtimalini reddetmesinin ardından çılgın spekülasyonlar yapıldı. Bir basın toplantısında konuşan NORAD ve ABD Kuzey Komutanlığı başkanı General Glen VanHerck'e cismin uzaylı olma ihtimalinin olup olmadığı soruldu. Associated Press'e göre, “Bu noktada hiçbir şeyi göz ardı edemem” diye yanıtladı. Bu yanıtı, Beyaz Saray'dan gelen ve vurulan son cisimlerin uzaylıları içerdiğine dair hiçbir gösterge olmadığını söyleyen açıklamalar takip etti.

Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre ise, 13 Şubat'ta düzenlediği basın toplantısında bu fikre gülerek şöyle yanıt verdi: “Bununla ilgili sorular ve endişeler olduğunu biliyorum, ama bir kez daha, bu son düşürmelerde uzaylılara veya dünya dışı faaliyetlere dair hiçbir belirti yok. Yine, bu son düşürmelerde uzaylılara veya dünya[dışı] faaliyetlere dair hiçbir belirti yok." Jean-Pierre'in bu açıklama arasında kahkahalarla gülmesi de ilginç bir an olarak kameralara yansıdı.