Bilim insanları uyarıyor: Sahilde deniz kabuğu toplamaktan vazgeçin

Tatile gittiğinizde veya sahilde yürürken gördüğünüz deniz kabuklarını beğenip topluyor musunuz? Bilim insanları bunu yapmamanızı tavsiye ediyorlar. Peki neden?

Bilim insanları uyarıyor: Sahilde deniz kabuğu toplamaktan vazgeçin

Plajlardan deniz kabukları toplamak, çok bilinen bir eylemdir. İnsanlar tatillerinden veya sahil kenarındaki huzurlu yürüyüşlerinden anılar toplamayı severler ama bilim insanları artık sizinle aynı fikirde değil. Peki neden?

Bilim insanlarına göre, deniz kabukları sahildeki ekosistem için çok önemli bileşenler. Pek çok canlının bu kabukları yuva olarak kullanması, yosunların bu kabuklara tutunmaları, kuşların deniz kabuklarını yuvalarını sağlamlaştırmak için kullanmaları gibi detaylar düşünülünce, herkesin sahilden kabuk toplaması ekosisteme zarar veren bir eyleme dönüşüyor.

Ayrıca deniz suyunda zamanla çözülen bu kabuklar, zengin minerallerin ekosisteme geri dönmesini de sağlıyor.

Bilim insanları, "yumuşakça kabukları münzevi yengeçler için büyük önem taşır, çamur düzlükleri ve kayalık kıyılardaki ölü salyangoz kabukları bol miktarda münzevi yengeç için barınak anlamına geliyor" diyor. Daha da önemlisi, birçok küçük organizma ölü kabukların üzerine yerleşir ve bu nedenle bu kabukların kaldırılması bu kolonistler için yaşam alanlarını ortadan kaldırıyor.

Sahile yürüyüşe gidip kabuk toplamak

Çalışma kapsamında araştırmacılar İspanya'nın Barselona şehrinden arabayla bir saat uzaklıktaki Llarga Sahilinde 1978'den 1981'e ve 2008'den 2010'a kadar her ay çok sayıda araştırma gerçekleştirdiler. Elde edilen sonuçlar, iki çalışma dönemi arasında deniz kabuğu sayısının yüzde 60'a varan oranda azaldığını gösterdi.

Araştırmacılar, deniz kabuklarının yok olmasının büyük olasılıkla bölgeye gelen turist akınından kaynaklandığını, çünkü daha az insanın sahili ziyaret ettiği kış döneminde deniz kabuklarının daha bol olduğunu vurguluyorlar.

Kısacası, bilim insanları artık deniz kabuğu toplamamızı istemiyorlar. Çünkü insanlara çok romantik gelen bu eylem aslında ekosisteme zarar veriyor.