Bilim insanları, uzayın en parlak ve aç kara deliğini keşfetti

Bilim insanları, uzak evrende şimdiye kadar tespit edilen en parlak ve en aç cismi keşfettiğini açıkladı. J0529-4351 adındaki kara delik, hem inanılmaz derecede büyük, hem de inanılmaz bir enerji tüketimine sahip.

Bilim insanları, uzayın en parlak ve aç kara deliğini keşfetti

Bilim insanları, uzak evrende güzel olduğu kadar ürkütücü de olan kozmik bir nesne keşfetti. Araştırmacılar bu nesnenin şimdiye kadar tespit edilen en aç ve en parlak kara delik olabileceğini söylüyor.

Bu kara delik, kuasar dediğimiz, devasa bir kara delikten güç alan olağanüstü parlak bir galaksi çekirdeği. Bu özel kara delik, güneşin kütlesinin yaklaşık 17 milyar katı büyüklüğünde, bu da onu kozmik ölçülere göre bile devasa yapıyor. Nature Astronomy dergisinde yayınlanan makaleye göre, kara deliğin her gün bir güneşe eşdeğer miktarda enerji tükettiği söyleniyor.

J0529-4351 olarak adlandırılan kara delik aslında ilk kez birkaç yıl önce kayıtlara geçmişti. Ancak araştırmacılar kara deliğin gerçek gücünü son zamanlarda fark edebildi. Daha önce J0529-4351'in Samanyolu'ndaki birçok ön plandaki yıldızdan biri olduğu düşünülüyordu. Ancak son yapılan araştırmalar, bunun çok uzak bir nesne olduğunu ortaya çıkardı.

Şimdiye kadar tespit edilen en aç kara delik olan J0529-4351, aynı zamanda Aktif Galaktik Çekirdek olarak bilinen bir şey. Yani çok enerjik ve her gün uzayda muazzam miktarda kütle ve madde yiyor. Dahası, kara delikten yayılan enerji güneşin parlaklığının yaklaşık 500 trilyon katı, bu da onu aşırı derecede parlak ve aç hale getiriyor.