Beygir gücü nedir? Bir at kaç beygir gücündedir? Hayır; cevap 1 değil...

Genellikle otomobillerde kullanılan beygir gücü terimi tam olarak ne anlama geliyor? Bir atın gücü, gerçekten 1 beygir gücüne eşit midir? Cevaplar, hiç de düşündüğünüz gibi değil...

Beygir gücü nedir? Bir at kaç beygir gücüne sahiptir?

Özellikle otomobillerle ilgilenen biriyseniz, beygir gücü kavramını mutlaka duymuşsunuzdur. Ama muhtemelen bir beygir gücünün, bir at gücü anlamına geldiğini de düşünüyorsunuz. Ne yazık ki bu doğru değil...

Belki de şaşırtıcı bir şekilde, bir at, tek bir beygir gücünden çok daha fazlasını üretebilir. Tahminler değişiklik gösterse de, tam dörtnala koşan bir atın 12 ila 14,9 beygir gücü üretebileceği düşünülüyor.

Beygir gücü nedir?

Beygir gücü (hp), işin yapılma hızını tanımlayan bir güç ölçü birimidir. Çoğunlukla bir otomobilin motorunun gücünü ölçmek için kullanılır, ancak onu at gibi bir hayvanın güç potansiyeline uygulamak da mümkündür.

En basit ifadeyle, tek bir beygir gücü birimi, bir saniyede 249 kilogramı (550 pound) bir adım (yaklaşık 30 santimetre) hareket ettirmek için gereken güç miktarıdır ve yaklaşık 745 watt'a denk gelir.

Beygir gücü, bir ölçü birimi olarak ilk kez 1780 civarında İskoç mühendis James Watt tarafından buhar motorlarının ürettiği gücü bir beygir ile karşılaştırmak için tasarlandı. Watt bir buhar makinesi satıcısıydı ve ürününü büyük ölçüde atların yönettiği pazara tanıtmanın bir yolunu arıyordu. Beygir gücü birimini tasarlayarak, buhar makinesini kullanmanın avantajlarını gösterebildi ve üreticileri atlarını geride bırakmaya ikna etti.

Tek bir atın bir değirmen çarkını dört saat boyunca çekmesine dayanan ve pek kesin olmayan bazı hesaplamalar yoluyla, atın 249 kilogramlık bir yükü bir saniyede kabaca bir adım hareket ettirdiğini hesapladı. Ancak bu, bir atın tam potansiyeli değildir ve aslında bir atın tüm gün boyunca uygulamaya devam edebileceği güç miktarını yansıtır.

Aslında, bir atın en yüksek mekanik güç çıkışı 12 beygir gücünün oldukça üzerindedir.

Bu sayı, bir kilogram kas başına maksimum sürdürülebilir mekanik gücün 100-200 watt olduğu gözlemine dayanan, 1993 yılında Nature dergisinde bir makale yayınlayan iki bilim insanının çalışmalarından geliyor.

Bir atın iskelet kasının toplam kütlesinin yaklaşık yüzde 45'i olduğunu tahmin ettiler, ancak koşarken bunun yalnızca yüzde 30'unu kullanıyorlar. 600 kiloluk bir at ele alındığında, teorik olarak 18.000 watt güç üretebilir. Bir beygir gücü yaklaşık 745 watt olduğundan, bu 24 beygir gücü anlamına gelir.

Bunun muhtemelen bir abartı olduğunu da belirtiyorlar. Ancak onlarca yıllık bir veri toplamasını temel alarak, sağlıklı bir atın muhtemelen 12 ila 14,9 beygir gücü arasında güç üretebileceğini düşündüklerini belirtiyorlar.