Boeing 777'lerde patlamaya neden olabilecek bir sorun olduğu ortaya çıktı

United Airlines ve American Airlines tarafından kullanılan 300 Boeing uçağında, "yangın veya patlamaya" neden olabilecek potansiyel bir kusur olduğu ortaya çıktı.

Boeing 777'lerde patlamaya neden olabilecek bir sorun olduğu ortaya çıktı

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Boeing’in 777 jetlerinde önemli bir elektrik arızası olduğunu bildirdi ve uçakların uçuşa elverişlilik için elden geçirilmesini önerdi. FAA’nın teklifine göre, bu arıza giderilmezse uçağın kanatlarındaki yakıt tanklarının alev almasına ve patlamasına neden olabilir.

Federal Havacılık İdaresi tarafından yapılan duyuruya göre, kusurun keşfedilmesi, United ve American Airlines tarafından kullanılan jetler de dahil olmak üzere yaklaşık 300 Boeing uçağının daha potansiyel olarak risk altında olduğunu gösteriyor.

FAA, bu sorunu Mart ayında bildirdi ve Boeing ile diğer dış uzmanların 9 Mayıs’a kadar yanıt vermesini talep etti, ancak bu yanıtın verilip verilmediği henüz bildirilmiş değil. Boeing sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, FAA’nın bildiriminin “hava yolculuğunun en güvenli ulaşım şekli olmasını sağlamaya yardımcı olan standart düzenleyici sürecin bir parçası” olduğunu ve bunun acil bir uçuş güvenliği meselesi olmadığını söyledi.

Açıklamada, modern uçakların bu tür arızalara karşı pek çok yedek sisteme sahip olduğu ve 777 filosunun yaklaşık 30 yıldır faaliyet göstererek 3,9 milyardan fazla yolcuyu güvenle uçurduğu ifade edildi.

Boeing’in pek iyi olmayan bir 2024 yılı geçirdiği rahatlıkla söylenebilir. Şirket, 5 Ocak tarihinde bir Boeing 737 Max 9 uçuşunda bir kapı tıkacını kaybederek uçuşa geçtikten sadece 20 dakika sonra zorunlu iniş yapmasıyla başlayan yıl, Şubat, Mart ve Nisan aylarında şirketin daha fazla arıza ve sorun ile suçlanmasıyla devam etti. Şirketin, bilinçli bir şekilde uçakları arızalı veya eksik parçalarla uçurduğu iddialarının arasında pek çok inceleme başlatıldı ve davalar açıldı.

Bu ayın başlarında da Türkiye’de iki uçak iniş takımlarında sorunlar yaşamış ve zorlu inişler gerçekleştirmişti.