Böyle çözünürlük görmediniz!

1972'de Playboy'da yayınlanan fotoğrafı aldılar; dünyanın en yüksek çözünürlüğünü oluşturdular!

Böyle çözünürlük görmediniz!

Singapurlu bilim adamları, 100.000 dpi çözünürlüğünde bir resim oluşturdu.

Araştırma sonuçlarını Nature Nanotechnology'de yayınlayan araştırma ekibi, pikseller için nano ölçekli çubukların üzerine yerleştirilmiş gümüş ve altın nanodiskler kullandı.

Dr. Karthik Kumar'ın açıkladığına göre yapılar arasındaki mesafe ve yapıların çapları, yansıtılan ışığın rengini belirlemekte kullanıldı: "250x250 nm'lik karelerin her birinde dört disk olması renkleri korumak için yeterliydi. Bu sayede yaklaşık 100.000 dpi çözünürlüğe ulaşabildik."

Bu teknolojinin, yüksek çözünürlüklü baskının yanında optik veri saklama ve resimleme teknolojilerinde renk filtreleme için de kullanılması mümkün olabilir.

Ekip, 50x50 mikrometre boyunda bir resim basarak 100.000 dpi çözünürlük yakalamayı başardılar. Resim, "Internet'in First Lady'si" olarak bilinen İsveçli model Lena Söderberg'e ait. 1972 tarihli bir Playboy'dan alınan poz, resim algoritması araştırmalarında sıklıkla kullanılıyor.

Hemen patent başvurusunda bulunan ekip, buluşlarını mümkün olan en kısa sürede ticari hale getirmeyi amaçlıyor. Buluş, yukarıda saydıklarımızın yanında nanoölçekli filigran, kriptografi ve DVD ya da Blu-ray'lerin kapasitesini büyük ölçüde artırma gibi alanlarda da kullanılabilme potansiyeline sahip.

Okuyucu Yorumları