Bruce Lee neden öldü? Ölümünün altında yatan gizem, 50 yıl sonunda çözülmüş olabilir!

Yaklaşık 50 yıl önce hayatını kaybeden efsane dövüş sanatçısı Bruce Lee'nin ölümünün gizemi, nihayet çözülmüş olabilir.

Bruce Lee'nin ölümünün gizemi 50 yıl sonra çözülmüş olabilir

Ekranların en çok izlenen; tüm zamanların en büyük dövüş sanatçılarından biri olan Bruce Lee, 20 Temmuz 1973'te 32 yaşında aniden hayatını kaybetti. Beklenmedik ölümünü çevreleyen gizem, çok sayıda çılgın komplo teorisine sebep oldu. Ancak yeni bir analiz, “Küçük Ejder”in çok fazla su içmekten ölmüş olabileceğini öneriyor. Önerilen bu ölüm nedeni spekülatif ve doğrulanmamış olsa da, “su gibi ol” ikonik sloganıyla Doğu felsefesini popülerleştirmeye yardımcı olan bir isim için ironik bir durum olabilir.

Çalışmanın yazarları, sonuçlarına ulaşmak için Lee'nin ölümüyle ilgili bilinen gerçekleri gözden geçirerek yola çıktılar. Örneğin, ünlü aktörün esrar otu ve su içtikten kısa bir süre sonra, saat 19:30 sıralarında baş ağrısı ve baş dönmesi yaşadığı belgelenmişti. Daha sonra bir ağrı kesici aldı, ancak iki saat sonra tepkisiz halde bulundu.

Bir otopsi, beyninin ortalama 1.400 gramın çok üzerinde olan 1.575 grama şiştiğini ortaya çıkardı. Bu nedenle daha önceki tespitlerde Lee'nin, söz konusu ilaca aşırı tepki nedeniyle oluşan beyin ödemi adı verilen bir tür şişlikten öldüğü sonucuna varıldı.

Ancak çalışma yazarları, ilacı yalnızca baş ağrısı ve baş dönmesi yaşadıktan sonra aldığına dikkat çekiyor, bu da beyninin hapı atmadan önce şişmeye başladığını gösteriyor. Dahası, "Equagesic'e aşırı duyarlılık gerçekten ölüm nedeni olsaydı, beyin ödeminin tek otopsi bulgusu olması beklenmezdi" diyorlar.

Priscila Villalvazo, Raul Fernandez-Prado ve Maria Dolores Sánchez Niño gibi böbrek hastalıkları uzmanlarının yer aldığı araştırma, beyin ödeminin sebebinin kandaki sodyum konsantrasyonunda azalma (hiponatremi) olabileceği belirtiyor.

Araştırmacılar, "Şimdi, halka açık bilgilerin analizine dayanarak, ölüm nedeninin hiponatremiye bağlı beyin ödemi olduğunu öneriyoruz. Başka bir deyişle, Bruce Lee'yi böbreğin fazla suyu dışarı atamamasının öldürdüğünü öne sürüyoruz" diye yazıyor.

Hiponatremi nedir? Bruce Lee'nin ölüm sebebi hiponatremi mi?

Hiponatremi, sıvı alımı böbreklerin kandan suyu süzme kapasitesini aştığında ortaya çıkar. Genellikle bir kişi çok kısa bir süre içinde çok miktarda su içtiğinde meydana gelir ve Lee'nin bu tür bir şey yaptığına dair hiçbir kanıt bulunmasa da, çalışmanın yazarları "hiponatremi için birden fazla risk faktörüne" sahip olabileceğini ve bu nedenle durumu "çok daha düşük su yükü içmekten" geliştirmiş olabileceğini söylüyor.

Örneğin, Lee'nin karısı ve doktorları tarafından, oyuncunun katı gıdaları bıraktığı ve sadece havuç ve elma suyuyla hayatta kaldığına dair birkaç iddiaya dikkat çekiyorlar. "Çay ve tost diyeti" olarak bilinen bu düşük çözünenli yeme rejimi, Lee'nin hiponatremi geliştirme şansını önemli ölçüde artırmış olabilir.

Ayrıca yıldızın vücudundaki sodyumu atmak ve kaslarını daha şişkin göstermek için idrar söktürücü kullandığı da biliniyor. Lee'ye yakın kaynaklar da, Lee'nin hayatının son aylarında günde "on ila yirmi seramik şişe sake" içmeye başladığını iddia ediyor.

Bu yaşam tarzı faktörlerini hesaba katan araştırmacılar, Lee'nin muhtemelen ölümünden iki ay önce kusmaya, bayılmaya ve kasılmaya başladığında beyin ödemi yaşadığını söylüyor. Olaydan kurtulmuş olmasına ve o sırada hiponatremi teşhisi konmamış olmasına rağmen, çalışmanın yazarları bu açıklanamayan hastalığın başına geleceklerin habercisi olabileceğini öne sürüyorlar.

"Özetle, Lee'nin hem su alımını hem de su atılımını düzenleyen su homeostaz mekanizmalarına müdahaleden kaynaklanan hiponatremiye zemin hazırlayan çok sayıda risk faktörü vardı" diyorlar ve devam ediyorlar: "Bruce Lee'nin belirli bir böbrek fonksiyon bozukluğundan öldüğünü varsayıyoruz: su homeostazını sürdürmek için yeterli su salgılayamama."

Makale, Clinical Kidney Journal'da yayınlandı…