Cep telefonları kanser mi yapıyor?

Aşırı cep telefonu kullanımı tükürük bezlerinde kanser oluşturmada yüksek risk mi yaratıyor?

Cep ve Kanser?

Araştırmacılar, 500 kişinin telefon kullanım alışkanlıklarını 1300 sağlık kontrolü ile gözlemlediler. Kafasına telefonu dayayarak saatlerce konuşanlarda tükürük bezlerinde tümör oluşma riski %50 artıyor. Araştırma The American Journal of Epidemiology'de yayınlanmış durumda.

Çok sayıda yapılan araştırmada cep telefonunun kanser üzerindeki etkilerine üzerinde durulmuş ancak ciddi bir kanıt elde edilememişti.

Ancak Tel Aviv Üniversitesinden araştırmacılar, beyin tümörlerine yatkınlık üzerine odaklanmış durumdalar ve risk grubu içersinde sadece uzun süre kullananların olmadığını da belirtmişler.

Riskler ve önlemler

Riskler ve önlemler

Tükürük bezi kanseri nadir görülen kanserlerden. İngiltere'de 230 bin kanserliden sadece 550 kişi bu kanser türüne yakalanmış durumda.

Tel Aviv Üniversitesinden Dr Siegal Sadetzki; " araştırmalar ışık tutuyor ki İsrail'de cep telefonu kullanımı dünyanın geri kalanından daha fazla ve bu artarak devam ediyor." diyor ve ekliyor "diğer araştırmalara önem verdiklerini ve kendilerinkileri ile kıyasladıklarını ve İsrail'de radyo frekansından dolayı radyasyona daha fazla maruz kalınıyor " diyerek durumun ciddiyetini belirtiyor.

Başka bir tespiti ise kırsal kesimde yaşayan insanlarında yüksek risk taşıdığı. Zira cep telefonu uzak mesafelerden çekmek için daha yüksek sinyale ihtiyaç duyuyor ve bunun sonucunda daha fazla radyasyon yayıyor.

Buna karşın yapılan diğer araştırlmalar uzun süre kullanımda kanser riski yaratmadığı yönünde. Danimarka'da 420 bin kişi 10 yıldan fazladır cep telefonu kullanıyor ve sadece çok küçük bir kısmında kanser görülmüş ve cep telefonlarının kanserleri geliştirmediği düşünülüyor.

Bu sene İngiltere Telekominasyon ve Sağlık Araştırmaları Programı uzun süreli kullanımların çocuklar üzerinde ki etkilerini incelemeye almış durumda. Kanser programından Ed Yong "Göreceli olarak son günlerde yapılan araştırmalar belli bir risk taşıdığını gösteriyor." diyor ve ekliyor " Ancak şunu da hatırlamak gerekir ki yetişkinler için herhangi bir kanser türünü tetiklemediğini unutmamak gerek" diyerek kanser riskine karşı çıkıyor.

Okuyucu Yorumları