CHIP Online CES fuarından bildiriyor

Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı olan CES'i (Consumer Electronics Show) izliyoruz.

CHIP Online Vegas'ta

Şahin Ekşioğlu Las Vegas'tan bildiriyor. Fuarın başlangıcından bir gün önce açılışı yapan Gary Shapiro (Consumer Electronics Association başkanı) ve Bill Gates, genel olarak CES ve trendler hakkında bazı önemli noktalara değindi. Özellikle Bill Gates'in sunumu büyük ilgi topladı ve alkış aldı. 4000'den fazla kişinin izlediği açılış konuşmasında Gates, oldukça eğlenceli hatta kendisiyle dalga geçen bir yaklaşım ortaya koydu. CES'in açılış konuşmasını son defa yaptığını belirten Bill Gates, artık Microsoft'tan da iyice kopacağını ve hayır işlerine kendini adayacağını belirtirken hepimizi gülmekten kırdı geçirdi dersek yanlış olmaz. Zira Microsoft'taki son iş gününün ardından Gates'in iş arama serüvenini konu eden video, ünlüler geçidi diyebileceğimiz kısa fakat çok başarılı bir komedi şovuydu.

CHIP Online CES fuarından bildiriyorBill Gates emekli olunca...
Bu eğlenceli video içinde Gates, U2'den Bono'yu konser sırasında telefonla arayıp Guitar Hero oyunu ve gitarıyla attığı soloyu dinleterek grupta kendine iş aradı. Wolverine kılığına girip Steven Spielberg'le şansını denedi. Spielberg'in Gates'in Wolverine performansını izlerken acıyarak "para herşeyi satın alamıyor" demesi Gates'i yıldırmadı. Azimle olaya sarılan Gates, başrol olamıyorsa yan rol olsun diyerek George Clooney'le ortak film çevirme planını devreye soktuysa da, Clooney bu işi Russel Crowe ve Tom Hanks'e havale ederek üzerinden attı. Beyaz perdede şansı olmadığına ikna olan Bill Gates bu defa politika sahnesinde yer alabilmek için Hillary Clinton'u ikna turlarına çıktı. Fakat Clinton bu teklifi "uygun bir dille" reddetti. Benzer şekilde müzikte ve haber spikerliğinde de yüzüne kapılar çarpılan Gates, aslında tüm bunların altında verdiği mesajla "bu işleri bıraksam da bu kadar yıldan sonra evde çiçek yetiştirecek halim yok, yine de bilgi teknolojileriyle bir şekilde iç içe olacağım" der gibiydi.

Farklı güçlerin odak noktası:Tüketici elektroniği

Farklı güçlerin odak noktası:Tüketici elektroniği

CES organizasyonunu yapan CEA'nın başkanı Gary Shapiro, açılış sunumlarından önce yaptığımız toplantıda önemli konulara değindi.

Cebit'in gittikçe önemini kaybederek CES'in güçlenmesi hakkında önemli saptamalarda bulunan Shapiro'ya göre internet, müzik ve film endüstrisi, yazılım ve donanım ürünleri, aslında teknolojideki birleşimin (Convergence) elementleri olarak tablonun bütününü oluştururken hayatımız çok daha renkli ve eğlenceli olacak. Bu teknolojik birleşimin altında teknoloji trendlerinde son sözü (artık) üreticilerden ziyade kullanıcıların söylüyor olması yatıyor.

Gates'in ağır topu Slash

Gates'in ağır topu Slash

Açılış sunumlarının sonunda asıl bomba patlatıldı. Microsoft Eğlence&Aygıtlar bölümü başkanı Robbie Bach, Guitar Hero şampiyonu bir kızı sahneye çıkararak Gates'le daha önceden girdiği 20 dolarlık bahsi kazandığını öne sürünce Gates çok ağır konuştu ve Guns'n Roses gitaristi Slash'i sahneye sürerek bulunduğu yere tesadüfen gelmediğini gösterirken 20 doları da cebine attı.

Videoyu izlemek için tıklayın.

Zune'a sosyal destek

Zune'a sosyal destek

Microsoft Eğlence&Aygıtlar bölümü başkanı Robbie Bach, açılış konuşmasında Zune'a epey yer ayırmıştı. Özellikle Zune'un zune.net adresindeki Social bölümü ilginç olacağa benzer. Zune Social biraz myspace biraz da facebook'u andırıyor. Kısaca Zune Social Zune kullanıcıları için tasarlanan bir komünite altyapısı. Bu site sayesinde benzer müzik zevklerine sahip kullanıcılar bir araya gelerek iletişim urabilecek hatta satın aldıkları müziği paylaşabilecek. Kuşkusuz Zune Social, Microsoft'un mp3 çalar arenasında Apple'a karşı elidneki en büyük kozlardan birisi. Robbie Bach ayrıca Zune'un kablosuz bağlantı özelliğini kullanarak Windows Mobile yüklü bir cihaz üzerinden otomobil teybine aktarılan müzik parçasını sesle kumanda ederek, direksiyon başında bile Zune'dan ayrılmaya gerek olmadığını gösterdi.

Zune'a sosyal destekWindows Mobile üzerinde çalışan TeLL Me adlı uygulamayla, tamamen sesli komutlarla cep telefonundan en yakındaki sinema salonlarını ve bu salonlardaki filmleri bulan Bill Gates, yine sesli komutlarla seçtiği film için iki bilet satın aldı. Fakat Gates'in sunumundaki en ilginç bölüm, kuşkusuz cep telefonu kamerasıyla çektiği fotoğraftaki insanı hatta binayı tanıyabilen fütüristik arama motoru konseptiydi. Ayrıca Microsoft, görünen o ki son zamanlarda yaygınlaştırmaya çalıştığı Silverlight teknolojisini sevdirmeye başladı bile. Zira NBC televizyonu Pekin Olimpiyatlarını web sitesinde Silverlight teknolojisiyle ziyaretçilerine izletecek.

Okuyucu Yorumları