Chrome, kullanıcılarına 10.000 yıldan fazla zaman kazandırmış

Chromium, Chrome kullanıcılarına 10.000 yıldan fazla bekleme süresi kazandıran iyileşmelere dikkat çeken ilginç bir blog yazısı yayınladı.

Chrome, kullanıcılarına 10.000 yıldan fazla zaman kazandırmış

Kısa bir süre önce Chromium geliştirme ekibi, son birkaç yılda başarılan performans iyileştirmelerini özetleyen uzun bir blog yazısı yayınladı. Bu değerlendirme, web geliştiricilerinin kullanıcıların tarama deneyimini optimize etmesine ve geliştirmesine yardımcı olmak amacıyla web sayfası performansını ölçmeye yardımcı olan Core Web Vitals’a dayanıyor.

Chromium, Windows 11’de Verimlilik Modu olarak da adlandırılan ve sekme daraltmaya yardımcı olan EcoQOS’un kullanımından bahsettiği için bu iyileştirmelerin Windows 11’i de kapsadığını biliyoruz. Ancak bu noktada, Firefox’un da Chromium yerine Gecko motorunu temel almasına rağmen bunu desteklediğini belirtmekte fayda var.

Diğer önemli iyileştirmelerin arasında ön işleme, BFcache ve diğer özelliklerle elde edilen kazanımlar yer alıyor.

Blogda hız ve performans artışlarının yanı sıra İçerik Reklam Gelirlerinde yaşanan artışa da dikkat çekiliyor ve bu artışın, performans optimizasyonunun kullanıcı etkileşimi ve ekosistem sağlığı üzerindeki önemli etkisini vurguladığı belirtiliyor.

Ayrıca, Windows 11 ve Android gibi işletim sistemlerine özel iyileştirmeleri detaylandırmaya başlamadan önce, çok sayıda sekmenin bulunduğu kullanımlarda yapılan iyileştirmelerden de bahsediliyor ve arka plandaki sekmelerin size engel olmaması için LCP ve INP gibi alanlarda yapılan iyileştirmelere dikkat çekiliyor. Blog yazısının ana fikri ise, Chrome'un tüm bu iyileştirmeler sayesinde kullanıcılara 10.000 yıldan fazla zaman kazandırmış olması.

Resmi blog yazısını Chromium’un web sitesinde (İngilizce) bulabilirsiniz.