Chrome, Microsoft sayesinde önemli bir yeniliğe kavuşuyor

Google'ın tarayıcısı Chrome, Microsoft sayesinde gelişmiş metin işleme özelliğine sahip olmaya hazırlanıyor. Microsoft, bu özelliği bir süre önce kendi tarayıcısı Edge'e de eklemişti.

Chrome, Microsoft sayesinde önemli bir yeniliğe kavuşuyor

Microsoft, yaklaşık olarak üç yıl önce tarayıcısı Edge’in gelişmiş gama ve kontrastla daha iyi yazı tipleri göstermesini sağlamak için metin oluşturma konusunda iyileştirmeler yaptığını duyurmuştu. Bu başarının bir kısmı, tarayıcının Windows genelinde “ClearType Text Tuner” ayarlarını izlemesi sayesinde elde edildi. Ve şimdi Microsoft, Google’ın da benzer bir sistemi Chrome’da uygulamasına yardımcı oluyor.

Chrome Platform Durumu’nda paylaşılan bir sayfaya göre, metin oluşturma için kullanıcı ayarlamalarının yapılmaması “uzun süredir devam eden bir kullanıcı şikayeti” olarak öne çıkıyordu ve bu konudaki bazı gönderiler 2015’e kadar uzanıyor.

Sorun, Chromium’un her platform için sabit kodlanmış kontrast ve gama değerleriyle Skia metin oluşturmayı kullanmasından dolayı ayarlamaları ve özelleştirmeleri imkansız hale getirmesi. Bu sistemin sonucu olarak, Chrome ve diğer Chromium tabanlı tarayıcılardaki metinler, özellikle oluşturulan her glifte çok sayıda kenar yumuşatma pikseli kullanan CJK karakterlerinde (Çince, Japonca ve Kore dilleri) çok daha ince ve daha hafif görünüyor.

Microsoft, kendisi DirectWrite çerçevesini kullanırken Chromium’un yazıların sadece bir kısmında bu çerçeveyi kullandığını ve bu sayede çok sayıda platformda aynı kodun kullanılabildiğini söylüyor ve bu yüzden Windows’un geri kalanına göre farklılıklar oluştuğunu belirtiyor.

Bu yüzden Microsoft, Skia’nın ClearType Metin Ayarlayıcı ayarlarını “seçme” ve uygulama yeteneğine sahip olmasını sağlayarak Chrome’a bu konuda yardımcı olmak istiyor. Chromium Platform Durumu sayfasında, özelliğin Chromium 124 sürümünde mevcut olacağı belirtiliyor.

Microsoft, metin oluşturma iyileştirmelerini sürüm 92’de varsayılan olarak açık hale getirmeyi planlıyordu, ancak şu anda, kısa bir süre önce yayımlanan sürüm 123’te bu seçenek hala varsayılan olarak “Devre Dışı” durumunda. Geliştirilmiş metin kontrastını denemek isteyen Edge kullanıcıları, edge://flags sayfasına giderek ve "Enhance text contrast" (Metin kontrastını geliştir) seçeneğini açarak farkı inceleyebilir.