Chromebook alınır mı? Bir Chromebook, Windows PC'nin yerini tutabilir mi?

Standart bir Windows dizüstü bilgisayar yerine bir Chromebook almalı mısınız? Aralarında ne farklar var? İşte Chromebook bilgisayarlar hakkında bilmeniz gerekenler...

Chromebook alınır mı? Bir Chromebook, Windows PC'nin yerini tutabilir mi?

Ucuz bir dizüstü bilgisayar seçeneği olarak bir Chromebook almayı düşünüyorsunuz, ancak ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamayacağından emin değilsiniz... Öyleyse gelin, bir Chromebook bilgisayarın size ve ihtiyaçlarınıza ne kadar uygun olduğunu belirleyecek detaylara birlikte göz atalım...

1. Paranızın karşılığını verir

Ortalama olarak, bir Chromebook dizüstü bilgisayarın maliyeti, eşdeğer bir Windows dizüstü bilgisayarından kayda değer bir şekilde daha ucuzdur. Bunun temel nedeni, web odaklı ChromeOS’un Windows’a göre çok daha az şişirilmiş bir işletim sistemi olması ve masaüstündeki her şeyi çalıştırmak için daha az bilgisayar kaynağı gerektirmesidir. Chromebook yalın ve hızlı bir cihazdır ve ChromeOS’un otomatik olarak gerçekleştirebildiği sistem güncellemeleri dışında çok az bakım gerektirmesi sayesinde kullanımı da kolaydır.

Ayrıca, çoğunlukla bulutta depolanan belgelere erişildiği için Chromebook’lar daha az yerel depolama alanı gerektirir ve bu genellikle 64 GB civarındadır.

2. Güvenli sistem

ChromeOS, yerel olarak çok az yazılım yüklendiğinden dolayı Windows ve diğerlerinden çok daha güvenli bir işletim sistemi olarak bilinir. ChromeOS salt okunur bir işletim sistemidir; korumalı alan oluşturma ise işlemleri izole etmek için kullanılır ve bu da herhangi bir saldırı girişiminin kapsamını sınırlandırır. Chromebook’ta yerel olarak depolanan veriler bile müdahaleye karşı korumalı donanım kullanılarak şifrelenir ve bu da bilgisayar korsanlarının dosyalarınıza erişmesini zorlaştırır.

3. İkisi bir arada

Çoğu modern Chromebook cihazı aynı zamanda tablet olarak da kullanılabilen ikisi bir arada cihazlardır. Özel menteşeler, Chromebook’un dokunmatik ekranını tablet gibi kullanabilmeniz için ekranı klavyenin arkasına kadar döndürmenize imkan tanır. Bunun yanı sıra, Google Play Store’a erişim, popüler oyunlar da dahil olmak üzere çok çeşitli Android uygulamalarını yükleyebileceğiniz anlamına gelir.

Mesajları ve bildirimleri senkronize etmek ve bunları Chromebook’ta okumak için Android telefonunuz ile Bluetooth aracılığıyla eşleştirme yapmanız da mümkündür.

4. Medya ve eğlence

Android oyunları oynamanın yanı sıra, bir web portalı kullanarak veya ilgili Android uygulamasını yükleyerek Chromebook’unuzda başlıca akış hizmetlerinin çoğundan TV şovları ve filmler izlemenin keyfini çıkarabilirsiniz. Doğal olarak, Google TV’nin yanı sıra Google'ın kendi YouTube’u, YouTube Müzik ve Google Kitaplar Chromebook’a da iyi bir şekilde entegre edilmiştir. Böylece tüm eğlence ihtiyaçlarınız karşılanır.

Ayrıca, tercih ettiğiniz oyunlara bağlı olarak, yeterince güçlü bir modele sahip olmanız koşuluyla Steam’i bir Chromebook’a yüklemeniz de mümkündür. Alternatif olarak, başka bir bilgisayarda çalışan oyunları oynamak için Steam Link Android uygulamasını kullanabilirsiniz.

5. Ofis ve verimlilik

Google hesabınızla entegre olan Google Workspace uygulamaları arasında Google Dokümanlar (kelime işlemci), Google E-Tablolar (e-tablolar), Google Slaytlar (sunumlar), Gmail, Google Drive ve Google Takvim yer alır. Dosyalar çevrimdışı erişime ayarlanabilir, böylece internet bağlantınız olmadığında bile dosyalara erişmeye devam edebilirsiniz.

Google uygulamalarına ek olarak, Microsoft 365’e çevrimiçi erişim de dahil olmak üzere birçok diğer ofis ve üretkenlik yazılımı kullanabilirsiniz. Ayrıca Google Meet, Zoom, Skype ve Microsoft Teams gibi tüm önemli video konferans hizmetlerini de kullanabilirsiniz.

6. Windows uygulamalarını çalıştırabilirsiniz

Eğer bunlar yeterli değilse, Windows uygulamalarını ve oyunlarını Chromebook’a yükleyip çalıştırmanız da mümkün. Bunun için Windows’u sanal bir ortamda çalıştıran ChromeOS için CrossOver uygulamasının yüklenmeniz gerekebilir. Dolayısıyla, Microsoft Office paketinin masaüstü sürümü gibi ChromeOS için mevcut olmayan favori Windows yazılımlarınızdan bazılarını veya Adobe Photoshop gibi yaratıcı uygulamaları kullanmaya devam edebilirsiniz. Dezavantajı ise her şeyin beklendiği gibi çalışmaması veya sorunsuz ilerlememesidir.

...Ve sonuç

Web odaklı Chromebook, bazıları geçici çözümlerle yapılabilse de, favori yazılımlarınızın veya oyunlarınızın tümünü yerel olarak çalıştıramayabilir. Ancak yine de standart bir dizüstü bilgisayarda yapacağınız pek çoğu şeyi bir Chromebook ile de yapabilirsiniz. Çoğu Chromebook modeli aynı zamanda Android tablet işlevi de görebilir ve bu sayede ödediğiniz paranın karşılığında daha fazla işlevsellik ve çok yönlülük elde edersiniz.