Çin, bu kez Apple'ı üzdü

Çin'de daha önce büyük başarılara imza atan Apple, bu kez beklediğini alamadı...

Çin, bu kez Apple'ı üzdü

2012 yılının şimdiye dek Apple için çok iyi gittiği söylenemez. Avrupa'daki iPhone 4S satışlarının beklenenden düşük olması buna bir örnek. Apple'a son üzücü haber ise Çin'den geldi. Teknoloji devinin Çin pazarındaki gelirleri tam 2,2 milyar dolar düştü.

2,2 milyar dolarlık düşüşün yarısının iPhone 4S'ten kaynaklandığını söyleyen Apple CEO'su Tim Cook, buna rağmen şirketin ülkedeki performansından genel olarak memnun olduğunu belirtti.

Cook ayrıca "aşırı stokların," düşüşe sebep olan önemli faktörlerden biri olduğu görüşünde. Yılın ikinci çeyreğinde iPhone 4S Çin pazarına sürüldüğünde, satışlar oldukça iyi gidiyordu. Bunun üzerine Apple, stoklarını talep edilenin üzerinde tuttu. Dolayısıyla üçüncü çeyrekte yaşanan "aşırı stoklanma," talebin de aniden düşmesine yol açtı.

Teknoloji piyasasındaki satış trendinin değişmesi de Apple'ı etkileyen bir diğer unsur. Yılın üçüncü çeyreğine gelindiğinde toptan satış rakamalarının, bayi ve internet üzerinden yapılan satışlardan üç yüz bin daha düşük olduğunu söyleyen Cook, yaşanan artış veya düşüşleri doğru değerlendirebilmek için değişen bu satış trendini iyi kavramak gerektiğini belirtti.

Okuyucu Yorumları