Daimler'de teknoloji peşinde...

Yeni geliştirilen bu kamyonlar, yakaında yola çıkabilir. Üstelik bunların sürücüleri...

Mercedes'ten "özel" kamyon!

Eğer kendini süren arabalar sizlere hâlâ bilim-kurgu gibi geliyorsa, fikrinizi değiştirmeye çalışsanız iyi olur. Çünkü, Mercedes-Benz de kendini süren bir kamyon üretmiş durumda ve bunu kalıcı bir şey haline getirmeye çalışıyor gibi görünüyor.

Mercedes-Benz'in ana firması Daimler, Mercedes-Benz Future Truck 2025'i tanıtma amacı ile bir video yayınladı. Bu kamyon, Almanya otobanında, kendi başına yüksek hızlarda gidebilme yeteneğine sahip gibi gözüküyor.

Firmanın "Highway Pilot" adını verdiği sistemi kullanan araç, insan sürücünün istediği zaman kamyonun kontrolünü eline almasına, istenildiği zamansa aracın kendini yönetmesine izin veriyor.

Kamyonun diğer araçların yanında otonom bir şekilde kullanılmasını sağlayan ise, Highway Pilot'un kullandığı bir, yaklaşık 500 metre mesafeli, araçtan-araca Wi-Fi sisteminin yanı sıra, kamyonun iki yanında bulunan 60 metre menzilli radarlar ve kamyonun önündeki tam mesafesi 250 metre ve yakın mesafesi 70 metre olan bir radar. Ayrıca kamyon ön tarafındaki rüzgarlığın tam altına yerleştirilmiş bir stereo kamerayı da kullanmakta.

Daimler'in yönetim kadrosunun bir parçası olan Dr. Wolfgang Bernhard yaptığı bir açıklamada, "The Future Truck 2025, gelecekte karşılaşılacak olan karayolu yük taşımacılığı ile ilgili büyük zorluklara ve fırsatlara karşı bizim cevabımızdır." cümlesini kuruyor. Bernhard, The Future Truck 2025 sayesinde Daimler'in bir kez daha geliştirici teknolojilerde öncülüğünü göstererek yeni bir kamyon taşımacılığı devri başlatacağı düşüncesinde.

Adından da anlaşılabileceği gibi, firma bu kamyonun 2025 yılında düzenli bir şekilde kullanılacağı umudunda. Ancak öncelikle yerel kanunların, kendini süren araçların, insan yoğunluğu bulunan yollarda kullanımına izin verecek şekilde düzenlenmesi gerekiyor.

Eğer, otonom sistemlerin bugünlerde geçirdiği gelişim devam ederse, Daimler 2025'e kadar beklemek zorunda değil. İngiltere'de bir şehir, önümüzdeki yıl 100 adet kendini kullanan aracın kamu kullanımına açılmasını bekliyor ve Kaliforniya da otonom araç testlerinin Eylül ayında testlerinin başlamasını onayladı.

Ancak, Daimler, bu kendini sürebilen kamyonun ne zaman yollara çıkacağı konusunda bilgi vermekten kaçınıyor. Elimizdeki tek bilgi, Berhard'ın sözlerinden geliyor. Bernhard'ın söylediğine göre, eğer otonom sürüş ile ilgili yasalar çabuk bir şekilde yürürlüğe girer ise, Highway Pilot sistemini önümüzdeki on yılın ortalarında yollarda görebiliriz...

Okuyucu Yorumları