Damn Small Linux 17 yıl sonra geri dönüyor; ama artık eskisi kadar küçük değil

Bir dönemin sevilen "Lite" Linux alternatifi Damn Small Linux, yıllar sonra yeni bir alfa sürümü ile resmi olarak geri dönüyor. Ama bu kez o kadar da "lite" değil.

Damn Small Linux 17 yıl sonra geri dönüyor; ama artık eskisi kadar küçük değil

Damn Small Linux (DSL), 2007’deki son sürümün ardından geçen uzun sürenin ardından ilk resmi 2024 alfa testi sürümüne kavuştu.

Yeni sürüm eskisine göre çok daha büyük (dosya boyutu canlı yayında 50 MB'tan yaklaşık 700 MB'a, tam yüklendiğinde ise 3,3 GB'a çıktı) olsa da, hala canlı olarak çalışabiliyor. Yani denemek veya tam zamanlı olarak normal bir işletim sistemi gibi ya da veri kurtarma iş akışının bir parçası olarak kullanmak için yüklemeniz gerekmiyor.

Linux söz konusu olduğunda tercihler her zaman ön planda olduğundan dolayı, hafif Linux seçeneklerinde çeşitliliğin her zaman iyi bir şey olduğunu söyleyebiliriz. Yine de bunun bir alfa yapısı olduğunu tekrar belirmekte fayda var. Sistem henüz genel kullanıma hazır değil ve eğer bu tür sürümler için yaşayan tam bir Linux sevdalısı değilseniz, bunun temel olarak sadece dikkat çekici bir durum olduğunu kabul etmek yeterli. Eğer sıradan bir Windows kullanıcısıysanız ve diğer işletim sistemleri konusunda daha yeni fikir ediniyorsanız, alfa sürümü bir proje olarak yaşam belirtileri gösteren bir Damn Small Linux olarak düşünebilirsiniz.