Dev TV üreticilerine kartel oluşturma cezası!

Dev TV üreticilerinin geçtiğimiz senelerde yaptığı bu yasadışı beraberlik, onlara pahalıya patladı!

4 TV devi fena yakalandı!

Önde gelen 7 televizyon üreticisi, CRT televizyonlar ortadan kalkmadan önce "katot ışın tüpü" fiyatlarında kartel oluşturdukları gerekçesiyle AB Komisyonu tarafından toplam 1.92 milyar dolar cezaya çarptırıldılar.

En ağır cezayı ödeyecek şirketlerin LG ve Philips olduğu iletiliyor. Kartelin diğer üyelerinin Panasonic, Toshiba, Technicolor ve Panasonic'in iki ortak girişimi olduğu söyleniyor.

Anlaşılan o ki sözkonusu TV üreticileri 1996 ve 2006 yılları arasında fiyatları sabitleyerek, piyasalarını paylaşarak ve müşterilerini değiş tokuş ederek onları kısıtlamışlar. Üreticilerin bu faaliyetinin TV'lerde ve monitörlerde kullanılan renkli resim tüpü piyasasını etkilediği vurgulanıyor.

Komisyonun rekabet bölümünün ikinci başkanı Joaquín Almunia, "katot ışın tüpü kartelleri, 'ders kitabı gibi kartellerdir'" diyor ve ekliyor: "bunlar Avrupa'da şirketlerin yapması yasak olan tüm en kötü anti-rekabetçi davranışları içerirler." Almunia, katot ışın tüplerinin TV ve monitör fiyatlarının yüzde 50 ile yüzde 70'ini belirlediğini, dolayısıyla bu alandaki kartelin hem diğer üreticilere hem de Avrupalı tüketicilere zarar verdiğini söylüyor.

Şirketlerin kanunları çiğnediklerinden haberdar oldukları da inceleme sırasında bulunan belgedeki şu sözlerden anlaşılıyor: "Bunu herkes gizli tutmalı, çünkü açığa çıkarsa tüketicilere ve Avrupa Komisyonu'na ciddi zararlar verebilir."

Okuyucu Yorumları