Dünyanın en büyük 3D yazıcısı, sadece 80 saatte koca bir evi inşa edebiliyor

Maine Üniversitesi tarafından geliştirilen dünyanın en büyük yazıcısı FoF 1.0 tanıtıldı. Yazıcı, 80 saatlik bir çalışma ile tek katlı bir evi gerçeğe dönüştürebiliyor.

Dünyanın en büyük 3D yazıcısı, 80 saatte koca bir evi inşa edebiliyor

Maine Üniversitesi dünyanın en büyük polimer 3D yazıcısını tanıttı. Factory of the Future 1.0 (FoF 1.0) olarak adlandırılan yazıcı, 29 metre uzunluğunda, 9 metre genişliğinde ve 5 metre yüksekliğinde nesneler basabiliyor. Ayrıca saatte 500 kiloya kadar baskı yapabilmesi nedeniyle oldukça hızlı.

Yazıcı, karmaşık işlerin farklı yönlerine uyacak şekilde baskı teknikleri arasında dinamik olarak geçiş yapabilmesinin yanı sıra büyük ölçekli eklemeli üretim, eksiltmeli üretim, sürekli bant yerleştirme ve robot kol işlemleri arasında da geçiş yapabiliyor. Bu teknolojiler sayesinde yazıcı, konut, altyapı ve askeri araçların geliştirilmesinde kullanılabiliyor.

Maine Üniversitesi Gelişmiş Yapılar ve Kompozitler Merkezi Direktörü Dr. Habib Dagher'e göre, yazıcının ürettiği malzemelerin çoğu geri dönüştürülebilir. Bu yüzden yazıcı, ahşap artıkları gibi biyobazlı malzemelere odaklanıyor. Direktör, yazıcının bir gün tüm mahalleleri inşa edebileceğini öne sürüyor. Öyle ki yazıcı, tek katlı bir evi yaklaşık 80 saatte yapabiliyor.

Bununla birlikte, UMaine kampüsünde daha önce dünyanın en büyük 3D yazıcısı rekorunu elinde bulunduran bir yazıcı daha var var. Bu yazıcı daha önce ahşap elyaf ve biyoresin malzemelerden yapılmış 600 metrekarelik müstakil bir ev üretmek için kullanılmıştı. Ancak yeni yazıcı bunun dört katı büyüklüğünde. Güzel tarafıysa her iki model de aynı yerde bulunduğundan aynı projelerin farklı yönleri üzerinde eş zamanlı olarak çalışabiliyor.

Maine Üniversitesi yakında Green Engineering and Materials (GEM) Factory of the Future adlı yeni bir araştırma laboratuvarının temelini atacak. Burası her iki yazıcının da yeni evi olacak ve öncelikli amaç daha sürdürülebilir üretim uygulamalarını kolaylaştırmak ve ölçeklendirmek olacak. Ayrıca gelecekte muhtemelen daha büyük yazıcılara da ev sahipliği yapacak.