Dünya’nın en ince hoparlörü icat edildi: Duvar kağıdı şeklinde kullanmak bile mümkün olacak

Bilim insanları, duvar kağıdı şeklinde bile kullanılabilecek incelikte sıra dışı bir hoparlör teknolojisi geliştirdiler

Dünya’nın en ince hoparlörü icat edildi: Duvar kağıdı olarak bile kullanılabilir

Her on yılda bir, ses işleme teknolojilerindeki gelişmeler ve surround ses bileşenlerine daha ucuz erişim sayesinde hoparlörler biraz daha etkileyici hale geliyor. Şimdiyse yeni bir teknoloji ile, evdeki tüm duvarları bir hoparlöre dönüştürmek mümkün oluyor.

Yeni teknolojinin önümüzdeki yıllarda kullanıma sunulabileceği belirtiliyor. MIT araştırmacıları yeni hoparlör teknolojisinin çok ince olabileceğini ve yüzeylere yapıştırılarak kullanılabileceğini açıkladılar, yani duvar kağıtlarınızın yerine hoparlerlerin gelmesi söz konusu olabilir. Buna ek olarak, üretiminde kullanılan teknik sayesinde bu yeni hoparlör teknolojisinin çok da pahalı olmayacağının altı çiziliyor.

Hoparlörlerde piezoelektrik özelliklere sahip olan ve en az 70'lerden beri hoparlörler için kullanılan poliviniliden florür film (PVDF) kullanılıyor. MIT'nin buradaki birincil yeniliği, malzemeyi yeniden şekillendirerek güçlendirmek gibi görünüyor. PVDF tabakasına delikli bir PET plastik tabakası uygulanıyor ve bu, bir vakumda ısı ile işlendiğinde PVDF'nin deliklerde sıkışmasına neden olarak binlerce küçük kubbeli yapı halinde PVDF'yi oluşturuyor. Hoparlörde titreşen, tüm PVDF malzeme tabakası değil, bu kubbeler. Bu arada, kubbeleri çevreleyen PET katmanlar, malzemenin bükülebilmesi ve yüzeylere yapıştırılabilmesi için gerekli yapısal bütünlüğü sağlıyor.

Üreticiler daha sonra kubbeleri yeniden boyutlandırarak ve yeniden düzenleyerek malzemenin akustik özelliklerini değiştirebilir ve her türlü uygulamada kullanabilirler. Kubbeler, sesi bir odadaki belirli yerlere odaklamak, ultrason görüntülemede kullanılmak ve hatta “kimyasalları karıştırmak için yeni bir yöntem sağlamak” için kullanılabilecek.