Dünyanın ilk elektrikli araç şarj eden otoyolunun inşasına başlandı

Purdue Üniversitesi ve Indiana Ulaştırma Bakanlığı, yaptıkları iş birliği ile dünyanın ilk elektrikli araç şarj eden otoyolunun ABD'de inşa edileceğini duyurdu.

Dünyanın ilk elektrikli araç şarj eden otoyolunun inşasına başlandı

Purdue Üniversitesi ve Indiana Ulaştırma Bakanlığı büyük bir ortaklık için bir araya geliyor. İki grup, ilk elektrikli araç şarj eden otoyolunu oluşturmak için kolları sıvadı ve bir kısmının inşasına bu ay başlanacak.

Purdue Üniversitesi'nin web sitesinde paylaşılan habere göre, ilk otoyol denemesi West Lafayette'deki U.S. Highway 231/U.S. Highway 52 üzerine inşa edilecek. Ekip, patent bekleyen bir sistemin otoyol üzerinde seyahat eden ağır hizmet tipi elektrikli kamyonlara ne kadar iyi güç sağlayabileceğini test edecek.

Buradaki amaç, ülke çapındaki diğer otoyolların iyileştirilmesinde kullanılabilecek araç şarj özellikli otoyollar için bir temel oluşturabilmek. Bu sayede Tesla'lardan tam elektrikli kamyonlara kadar farklı boyutlardaki elektrikli araçlar seyir halindeyken, kablosuz olarak şarj olabilecek ve böylece şarj duraklarına duyulan ihtiyaç ve ülke genelinde elektrikli araç altyapısının eksikliğine ilişkin sorunlar azaltılmış olacak.

Test yolunun inşasına 1 Nisan'da başlandı, ancak gerçek anlamda test edilmesi en erken önümüzdeki yıla uzayacak. Bununla birlikte, diğer birkaç eyalet de elektrikli araçları kablosuz olarak şarj edebilen yolları test etmeye başladı, ancak bu ilk elektrikli araç şarj otoyolu olacak. Purdue'deki mühendisler, özellikle ağır vasıtaların da şarj edilmesi gerektiğinden, bunun zorlu bir iş olduğunu belirtiyor.

Bunun gibi bir sistemin ne kadar iyi çalıştığını görmemiz biraz zaman alacak olsa da projenin hayata geçtiğini görmek oldukça güzel. Umarız Purdue'deki mühendisler sağlam bir proje planı hazırlamışlardır ve inşaat sorunsuz bir şekilde devam eder.