Elektronik sigaralar, bir uçağı düşürebilir mi?

Elektronik sigaraların sağlık riskleri artık biliniyor. Ama aynı zamanda uçaklarda her an patlamaya hazır bir bomba olabilecekleri kimsenin aklına gelmiyor. Peki e-sigarayla uçağa binmek güvenli mi?

Elektronik sigaralar, bir uçağı düşürebilir mi?

Elektronik sigaralar, tütün yakmanın olumsuz etkilerinden sigara tiryakilerini koruduğunu iddia eden reklamlarla, dünya çapında 85 milyondan fazla kullanıcı edindi. Ancak şimdi bu 85 milyon insan, sadece sağlık tehditleri ile baş başa kalmıyor, aynı zamanda ticari uçuşlar için de önemli bir güvenlik riski oluşturuyor.

Elektronik sigara kullanıcıları, uçağa binerken, sigara cihazlarını ceplerine koyarak yolculuğa devam ediyorlar. Ancak doğru şekilde paketlenmeyen bu cihazların uçak kabinindeki basınç farkları nedeniyle patlama ve yangın çıkarma riski bulunuyor.

Aslında bu sigaraların riski, içlerindeki Li-ion pillerinden kaynaklanıyor. Son derece riskli bir pil teknolojisi olan Li-ion pilleri, keyfi kaçtığı zaman, şartlarını beğenmediği zaman alev alarak patlamasıyla ünlü bir teknoloji. Geçmişte pek çok telefonun fazla ısındığı için aniden patladığını ve riskli yangınlar çıkardığını sosyal medyadaki güvenlik kamerası görüntülerinde seyrettik. Telefon kullanıcıları ellerinden geldiğince bu pilleri yamayarak patlamayacak şekilde güncellemek için uğraştılar ve bir nebze başarılı da oldular. Ancak elektronik sigara üreticilerinde böyle bir hassasiyet yok.

İngiltere ise, tatil için uçaklara akın etmeye hazırlanan milyonlarca vatandaşına, elektronik sigaraları uçakta nasıl paketlemeleri gerektiğini anlatan bir uyarı yayınladı.

Birleşik Krallık Sivil Havacılık Otoritesi (CAA) riski şöyle açıklamış: "Lityum piller çok güvenlidir, ancak yüksek enerjileri nedeniyle dikkatli kullanılmazlarsa, kötü kullanılırsa veya üretim hatası varsa alev alabilir veya patlayabilirler."

CAA, pillerin uçakta şöyle taşınmasını istiyor: "Pille çalışan elektronik sigara içme cihazları (e-sigara, e-sigara, e-puro, e-pipo, kişisel buharlaştırıcılar, elektronik nikotin dağıtım sistemleri) ile seyahat edecek yolcular için pillerin ağırlığı iki gramı aşmamalı ve lityum piller 100 Wh'lik Watt saat değerini aşmamalıdır. Pilleri ayırın, cihazı kapatın ve asla uçakta şarj etmeyin."

Özetle, eğer bir uçuşta çevrenizde elektronik sigarasını şarj eden birini görürseniz, hosteslere haber vermeniz sağlıklı bir karar olabilir.