En Pahalı "Özgür" Bilgisayar, Karşınızda Olabilir!

Linux kullanırken kendimizi "tamamen özgür" sanıyoruz; ancak aslında asıl özgürlük için buna ihtiyacımız var!

Özgürlüğün fiyatı!

Açık kaynaklı bir işletim sistemi kullanmanız, aslında tam anlamıyla özgür olduğunuz anlamına gelmiyor. Bunun sebebi, x86 tabanlı yonga setlerinde, AMD ve Intel'e özel, kapalı kaynak kodlu yazılımlar kullanılması. Raptor Engineering, bu duruma Power 8 işlemci destekli "dünyanın ilk" modern ATX anakartıyla çözüm getirmek istiyor.

Raptor Engineering'ın projesi Talos Secure Workstation adını taşıyor. Projenin amacı ise IBM'in ilk OpenPower işlemcilerini çalıştıran ATX anakartları üretmek. Bu anakartların desteklediği OpenPower işlemcilerinin farkı, AMD ve Intel'in işlemcilerinin aksine özel, tescilli firmware'ler taşımamaları ve açık biçimde geliştirilmiş olmaları.

Peki bu anakartlar kimin işine yarayacak? AMD'nin ve Intel'in gizli, ne yaptığı tam olarak bilinemeyen firmware'lerini endişeyle kullananların bugün modern donanımda herhangi bir alternatifi bulunmuyor. Kapalı kutu doğası yüzünden bu tür donanımların kullanıcıları saldırılara ve hükümetlerin izlemesine açması da mümkün.

Talos anakartlar pek ucuz olmayacak, ancak firma Donald Trump'ın ABD başkanı seçilmesinden sonra kartın fiyatını 4.100 dolardan 3.700 dolara düşürdüğünü açıkladı. Talos anakartlı sistemi hazır olarak satın almak isterseniz, pek karlı çıkmayabilirsiniz çünkü 128GB ECC DDR3 RAM, AMD Radeon RX 480, ve çift WD 4TB'li Linux Debian yüklü bir sistemi 7.100 dolara (24 bin TL) satın alabileceksiniz.

Okuyucu Yorumları