Epic Games'in, Apple'ın yakasını bırakmaya hiç niyeti yok

Epic Games, bir yandan Apple'ı Avrupa Birliği'ne şikayet etmeye devam ederken, bir yandan da ABD'deki savaşına tüm hızıyla devam ediyor.

Epic Games'in, Apple'ın yakasını bırakmaya hiç niyeti yok

Epic Games, bir yandan Apple’ı AB’nin yeni rekabet yasalarına “kötü niyetli bir şekilde uymakla” suçlarken, bir yandan da ABD’deki savaşını sürdürüyor. Şirket, yeni bir dava başvurusunda Apple’ı, geliştiricilerin Apple’ın uygulama içi ödemelerdeki yüzde 30’luk kesintiyi atlamalarına izin veren 2021 kararına uymamakla suçladı ve mahkemeden orijinal tedbirin uygulanmasını istedi.

Yüksek Mahkeme kararın temyiz başvurusunu reddettiğinde, Apple revize edilmiş yönergeler yayınlayarak geliştiricileri bir “hak” başvurusunda bulunmaya zorladı ve aynı zamanda Apple’ın kendi faturalandırma sistemi aracılığıyla satın alma seçeneği sunmaya devam etti. Ayrıca Apple, harici ödeme sistemlerine bağlantılar aracılığıyla yapılan satışlardan da yüzde 27 (veya iOS Küçük İşletme Programı katılımcıları için yüzde 12) komisyon almaya devam etti.

Epic, bu ücretlerin şirketin kendi uygulama içi ödeme (IAP) sistemini kullanarak aldığı ücretlerle “temel olarak aynı” olduğunu savunuyor. ‌Bu yüzden şirketi emre uymamakla suçluyor ve bu ücret kesintilerinin bağlantıları “ticari olarak kullanılamaz” hale getirdiğini belirtiyor.

Ayrıca Epic, Apple'ın harici bağlantılar için “hiçbir düğme olmayan” bir “düz düğme stili” kullanılmasını zorunlu tuttuğunu ve kullanıcıları alternatif ödeme düğmelerine, harici bağlantılara veya diğer eylem çağrılarına “yönlendirme” konusundaki kısıtlamaları kaldırmaya zorlayan ihtiyati tedbiri ihlal ettiğini de iddia ediyor. Apple’ın Minecraft gibi çok platformlu uygulamaların harici ödeme bağlantıları göstermesini yasaklayarak ihtiyati tedbir kararını üçüncü bir şekilde daha ihlal ettiğini de açıklamasına ekliyor. Epic, bu başvurusunda Paddle ve Down Dog dahil olmak üzere diğer geliştiricilerin açıklamalarına da yer verdi.

Belgede “Apple'ın hedefi açık: Alternatif satın alma seçeneklerinin, dijital ürün ve hizmet satın alımlarından topladığı rekabet üstü ücretleri kısıtlamasını önlemek” yazıyor. Yazılanlar şöyle devam ediyor: “Apple’ın sözde uyumluluğu bir yalan. Bu nedenle Epic, Apple’ın mahkeme kararına uymadığının belirlenmesi, Apple’ın politikalarını derhal İhtiyati Tedbir’e uygun hale getirmesinin talep edilmesini ve Apple’ın Kılavuz İlke 3.1.3’teki tüm yönlendirme karşıtı hükümleri kaldırmasının talep edilmesi yönünde bir emir verilmesini istiyor.”