Facebook'da "sahte yasal metin" salgını!

Facebook'ta yayılan bu garip metni siz de paylaştınız mı? Öyleyse kötü haber: İşe yaramayacak!

Bir Facebook komedisi!

Facebook kullanıcıları, geçtiğimiz gün hızla yayılan bir durum güncellemesiyle karşı karşıya kaldılar. "Facebook'un yeni kullanım koşullarına cevaben, tarafıma ait her tür kişisel bilgi, görsel, karikatür, resim, fotoğraf ve videonun telif hakkının (Berner Konvansiyonu uyarınca) bana ait olduğunu beyan ederim. Bunların ticari kullanımı için daima benim onayım gerekli olacaktır" şeklinde başlayan durum güncellemesinde yazanları paylaşmanız halinde, Facebook'daki içeriklerinizin daha güvende olacağı iddia ediliyor.

Ancak hızla yayılan bu metin, Facebook'da onu paylaşanlara tabi ki ek bir güvenlik getirmiyor. Lisans anlaşmalarını andıran metinde sizin izniniz olmadan profil bilgilerinizin, fotoğraflarınızın ve yorumlarınızın kullanılamayacağı gibi bilgiler yer alıyor. Metinde Facebook'un açık bir kimliği olduğu ve başkalarının yazdıklarınızı ihlal edebileceği iddia ediliyor. Metni paylaştığınızda ise sözde, kendinizi kanunlar yoluyla korumaya almış oluyorsunuz.

Ancak Facebook, aslında siz ona kaydolurken birtakım yasal şartları kabul etmenizi istiyor. Bunun yanında, Facebook'un açık bir şirket olmasının siteyi izleyenlerle bir ilgisi bulunmuyor. Facebook'daki içeriklerinizin fikri haklarının sahibi sizsiniz, ancak gizlilik ayarlarına ve uygulamaların ayarlarına göre Facebook'a "özel olmayan, aktarılabilir, alt-lisanslanabilir, telif ücretsiz, dünya çapında kullanım lisansı" vermiş oluyorsunuz. Aslında bu, "herkese açık" olarak ayarladığınız gönderileriniz için oldukça doğal bir durum. Facebook, bu lisansın içeriği silmenizle (ve gerekiyorsa, paylaştığınız kişilerin silmesiyle) beraber kalktığını söylüyor.

Okuyucu Yorumları