Facebook ve Nokia, Fiber Hızlarını Matematikle Katlıyor

Facebook ve Nokia, internetin temelini oluşturan fiber hatların kapasitesini "kolayca" artırmanın bir yolunu buldu!

Facebook ve Nokia, fiberi "uçuracak"

Okyanusların dibindeki fiber optik kablolar, internetin bel kemiği. Bu kabloların kapasitesini artırmak ise, binlerce kilometrelik kabloyu değiştirmeyi gerektiğinden hiç kolay bir iş değil.

Facebook ve Nokia böyle bir uğraşa gerek olmadığını düşünüyor. İki firma, mevcut fiber hatlarının kapasitesini 2,5 kat artıran bir tekniği test edip başarıya ulaşmış durumda. Firmalar, bunun için Nokia'nın "olasılıksal takımyıldızı şekillendirme" adlı teknolojisinden faydalandılar. Bu teknoloji, matematikten faydalanıyor ve "şekillendirilmiş" modülasyon formatlarıyla kapasiteyi fiziksel tepe noktasına yaklaştırıyor. Testlerde New York ile İrlanda arasındaki 5.470km'lik bir hatta, ticari sınıftaki dalga boylarında 200Gbps hızlara ulaşılabildi. Deneysel bir bağlantıda ise 250Gbps'ye ulaşıldı.

Teknolojinin potansiyelinin bununla sınırlı olmadığı anlaşılıyor. Facebook ve Nokia, hattın verimliliğine bakarak, uzun vadede hızı fiber başına 32Tbps'ye ulaştırabileceğine inanıyor.

Bu geliştirmelerin gerçeğe dönüşmesi ise biraz zaman alacak. Ancak gerçeğe dönüştüğü zaman, fiber bağlantı operatörlerinin giderek artan internet talepleriyle başa çıkması kolaylaşmış olacak.

Okuyucu Yorumları