Facebook’ta 6 aydır fark edilemeyen büyük bir hata, sorunlu haberleri ön plana çıkartıyormuş

Facebook'un haber akışında 6 aydır devam eden bir problemin, sorunlu haberlerin bu süre zarfında öne çıkmasına neden olduğu ortaya çıktı.

Facebook’ta 6 ay süren büyük hata

Facebook Haber Akışında büyük bir puanlama hatası olduğu, bu hata nedeniyle kötü içerik olarak işaretlenen gönderilerin bir kısmının tam tersine, kullanıcıların önüne daha fazla çıkarıldığı ortaya çıktı.

Haber akışındaki puanlama algoritmasındaki bu hatanın, dezenformasyon, vahşet ve Rusya’nın Ukrayna işgalini haklı gösteren haberlerin Facebook’un isteğinin dışında bir milyardan fazla insanın haber akışına düşmesine neden olduğu tahmin ediliyor.

Facebook yazılım mühendisleri bunun yazılımda kullanılan yapay zekanın puanlama sistemini yanlış ve tersten algılaması nedeniyle olduğunu söylüyorlar. Problem, haber akışı kullanıcılarının yaklaşık olarak yarısını etkilemiş gibi görünüyor.

İlk bakışta önemsenmeyecek bir hata gibi görünse de, Facebook kullanıcılarının sayısının üç milyar civarında olduğu unutulmamalı. Bu da aslında hatanın ne kadar büyük ve ne kadar zararlı etkiye sahip olabileceğini açıkça ortaya koyuyor.