"Tek bir siber güvenlik uzmanına karşı, Çin'in 50 hacker'ı var"

FBI'dan Çinli hackerlar hakkında korkunç açıklama: "Her bir siber güvenlik uzmanımıza karşı, Çin'in 50 bilgisayar korsanı var."

"Tek bir siber güvenlik uzmanına karşı, Çin'in 50 hacker'ı var"

FBI direktörü Christopher Wray, geçen hafta bir kongre komitesine verdiği demeçte, Çin’in FBI’ın siber merkezli ajanlarının her biri için 50 bilgisayar korsanına sahip olduğunu söyledi.

Meclis Ödenekler Komitesi’nin Ticaret, Adalet, Bilim ve İlgili Ajanslar alt komitesinde konuşan direktör Christopher Wray, büronun karşı koymaya çalıştığı tehditleri ana hatlarıyla belirterek bütçe talebini haklı çıkarmaya çalıştı.

Wray, “Küresel süper güç siber olduğu için, Çin hükümetinin çok yönlü yalan söyleme, hile yapma ve çalma ile bizi aşma stratejisinin önemli bir parçası” dedi ve devam etti: “Çin siber tehdidinin ölçeği benzersiz. Diğer tüm büyük ulusların toplamından daha büyük bir bilgisayar korsanlığı programına sahipler ve büyük veya küçük tüm diğer ulusların toplamından daha fazla kişisel ve kurumsal verimizi çaldılar.

Size neyle karşı karşıya olduğumuza dair bir fikir vermek için: FBI'ın siber ajanlarının ve istihbarat analistlerinin her biri yalnızca Çin tehdidine odaklansaydı – Çin’den başka hiçbir şeye bakmadan – Çinli bilgisayar korsanlarının sayısı yine de FBI siber personelinden en az 50’ye 1 oranında daha fazla olurdu.

Wray, FBI tarafından bulunan fidye yazılımı ve benzeri kötü amaçlı yazılımların sayısını da vurgulayarak Çin tehdidinin çoğu kişinin düşündüğünden çok büyük olduğunu belirtti ve mücadele etmeleri gereken tek tehdidin Çin olmadığını da hatırlattı. İran ve Kuzey Kore’yi de açıklamasına ekleyen Wray, bu ulusların çabalarının “ulus devlet tehdidinin nerede bittiğini ve siber suç tehdidinin nerede başladığını ayırt etmenin giderek daha zorlaştığı” anlamına geldiğini söyledi.

FBI, bu grupların üstlendiğini iddia ettiği saldırıların hedefinde sıradan Amerikalıların her gün güvendiği kritik altyapı ve hizmetler olduğunu söylüyor. Hastaneler, okullar, 911 çağrı merkezleri gibi...

Wray, sözlerini şöyle sürdürdü: “FBI'ın ülkenin her yerinde irili ufaklı topluluklarda buna benzer yıkıcı saldırılara ilişkin soruşturmaları var. Bu nedenle, bu yılki bütçe talebimizde 192 siber pozisyona ve 63 milyon doların biraz üzerine ihtiyacımız olduğunu göreceksiniz.

Wray, bu bütçeyi “ortak sıralı operasyonlar ve özel sektörle hızlı bilgi paylaşımı yoluyla düşmanlara karşı mücadeleyi üstlenerek FBI'ın dünyanın önde gelen siber soruşturma kurumu olarak kalmasını sağlamaya” ayırma sözü verdi. Direktör, artan bilgi güvenlik kaynakları taleplerinin, FBI’ın yasadışı uyuşturucular için çevrimiçi pazarları hedeflemesine yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.