Firefox'dan Adobe'ye çelme!

Popüler tarayıcı, Adobe Flash yüklemenizi tamemen gereksiz kılacak, önemli bir yenilikle geliyor!

Flash'a bir tekme daha!

Firefox'un 20. sürümünü kullanacaklar, YouTube ve Vimeo gibi HTML5 sitelerinde kullanılan H.264 kodekli videoları, Adobe Flash yüklemeden de izleyebilecek. Firefox 20 henüz beta aşamasında olsa da, H.264'ün asıl çözüldüğü yer olan Windows Media Foundation'dan faydalanarak, sık sık sorun çıkarmasıyla bilinen Adobe Flash'a gerek duymadan video oynatabiliyor. Bilindiği gibi Flash, daha önceleri H.264 videoları için de gerekliydi.

Açık kaynak kodlu bir gezinti aracı olan Firefox'un arkasındaki isim Mozilla'nın, patentli kodeklerden, kullanmak için ücretli lisanslar gerektiği için pek hazzetmediği zaten biliniyordu. Uzun süre Google VP8 gibi lisans gerektirmeyen kodeklerin yaygınlaşmasını bekleyen Mozilla, beklentileri boşa çıkınca harekete geçmeye karar verdi. Android 4.x için geliştirilen Firefox sürümü, Mart ayından beri H.264 işlemlerini işletim sistemini ve cihaz donanımını kullanarak yapıyordu. Firmanın mobil alandaki rekabet gücünü arttırmak için atılmış olan bu adım böylece bilgisayar cephesinde de bir karşılık bulmuş oldu.

Firefox kodek desteğinden faydalanabilmek için en azında Windows Vista kullanıcısı olmanız gerekiyor. Windows 8 desteğine dair bir açıklama henüz yapılmadı. Firefox 20'nin resmi piyasaya çıkış tarihi Nisan 2013.

Okuyucu Yorumları