Futbol Sezonunun Bitmesiyle Hızını Alamayanlar Soluğu Football Manager'da Alıyor! İşte Football Manager 2023 İncelemesi

Football Manager dünyası artık gerçek futbol dünyasına çok daha yakın. İşte Football Manager 2023 incelemesi.

Football Manager 2023'te neler oluyor? Football Manager 2023 incelemesi

1992'de Championship Manager oyunu ile başlayan serüven, 2005 yılında yerini Football Manager’a bırakarak günümüze kadar geldi. 2000’li yılların başında Championship Manager’da az zaman geçirmemiş, derslere az uykusuz girmemiştim. O zamandan bu yana her FM oyununa imtina ile yaklaşırım, Football Manager 2023’te de durum farklı olmadı; zira bu oyunda, kadroya dahil edilmek üzere bekleyen genç yeteneklerle dolu kocaman bir dünya var. Eğer yerel takımları alıp Şampiyonlar Ligi’ne taşımayı seviyorsanız, daha iyi bir seri düşünemiyorum.

FM2023’e bulaşmadan önce gerçekten ayırabileceğiniz ciddi bir vaktinizin olup olmadığını kendinize sormanız lazım. Zira farkında olmadan bir anda oyunda 15 yılı devirirken bulabiliyorsunuz kendinizi. Geniş bir araştırmacı ordusu oyuncu veritabanını gerçekçi bir şekilde işlerken, bir takımın her şeyi olabiliyorsunuz. Öyle ki, takımın baş antranörü olmakla kalmıyor; finans müdürü, futbol direktörü, insan kaynakları departmanı ve medya ilişkileri konusunda sorumlu oluyorsunuz. Elbette bunları bir şekilde optimize edebiliyorsunuz. Ancak bu seriye ilk kez başlayacaksanız ince eleyip sık dokunayacağınız bir sürece kendinizi hazırlayın derim.

Bir antrenörün en önemli görevi, çıktığı maçları kazanması elbette ancak bu sonuca ulaşmak için yapmanız gereken çok şey var. Maç günü planlaması ve oyun içi taktiklerin yanı sıra çok sayıda günlük yönetime el atmanız gerek. Antrenman, rakip analizi, bireysel oyuncu talepleriyle ilgilenme, basınla ilişkiler, transferler ve çok daha fazlasını yapmanız gerekiyor. Elbette bu süreçte size yardımcı olan gerekli personel desteği var. Fakat siz de benim gibi biraz pimpirikli biriyseniz, bir gözünüz de personelin üzerinde oluyor.

FM2023’te taktiksel olarak yeni savunma sistemleri blokları ve şekli iyileştirilmiş. Özellikle benim de tercih ettiğim 5 savunmacı kanat-bek şekliyle oynarken; ofsayt tuzakları, agresif geçiş oyunu ve orta alanda savunma genişliği gibi seçenekler göz dolduruyor. Oyundaki en büyük yeniliklerden biri de kadro planlayıcısı olmuş. Geniş bir kadro planlayıcınız var ve bu daha fazla kontrol ile ekran başında geçirilecek daha uzun zamanlar demek. Kadro planlama, tecrübe tablosunu inceleme, temsilcilerle görüşme, oyuncu alımı toplantıları düzenleme gibi pek çok adım elinizin altında. Mesela kadro dizilimini değiştirmeyi düşünüyorsanız, varolan dizilişte ne kadar donanımlı olduğunuzu ve geçeceğiniz dizilişte hangi mevkiler için transfer piyasasına girmeniz gerektiğini görebiliyorsunuz. Oyuncu alım kararlarında ve halihazırda takımınızda olan oyuncuların menajerleriyle görüşmelerde de güzel güncellemelere gidilmiş.

Eklenen başarılı gelişmelerden biri de Dinamik Menajer Zaman Çizelgesi. Bu çizelge, özellikle alt liglerden takımları sırtlamayı sevenler için güzel bir özet oluşturuyor. Kariyerinizin başarılarını ve dönüm noktalarını anlık olarak detaylı şekilde bu çizelgede görebiliyorsunuz.

Halihazırda sürdürdüğünüz futbol yolculuğu artık daha uzun. Zira FM2023’ın resmi UEFA lisansı ile Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Konferans Ligi oyunda yer alıyor. Ha, FM severleri en çok sevindirecek haberlerden biri de Juventus’un geri dönüşü: Artık Zebre değil, Juventus. Juventus, FM2023’te kendi adıyla oynanabiliyor. Konami, Juventus'un eFootball ile lisans anlaşmasının sona erdiğini ve bu durumun Juventus'un FM oyununa geri dönmesinin önünü açabileceğini duyurmuştu, öyle de oldu.

Oyunda daha pek çok yenilik mevcut. Yeni taraftar güven sistemi getirilmiş. Bazen kazansanız da taraftarı memnun edemiyorsunuz, onların da gönlünü hoş tutmanız gerekiyor; bu oyunun ve futbolun güzel yanlarından bir diğeri. Yapay zekada ve oyunun grafiklerinde de serinin önceki oyununa göre gelişme var, fakat görsel kalite hala beklediğimiz seviyede değil.

Sonuç

Vallahi dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz; bu oyun için gerçekten ciddi bir zaman ayırmanız gerek. Ancak bu, futbol tutkunları için olduğu gibi parasının karşılığını geniş bir içerikle almak isteyenlerin kesinlilek hoşuna gidecek bir şey. Seriyi seviyorsanız gözünüz kapalı alın derim. Fiyatı ise 499 TL.

KÜNYE

Tür: Spor
Platformlar: PlayStation 5, PC, Xbox Series X/S/One
Dağıtımcı: Sony Interactive Entertainment
Geliştirici: Sports Interactive
Web: https://store.playstation.com/tr-tr/concept/10004729