Geniş bant tanımı değişti: 25Mbps ve 3Mbps artık "geniş bant" değil

Bir zamanların geniş bant ağ hızları olan 25Mbps ve 3Mbps gibi hız standartları artık resmi olarak "geniş bant" olmaktan çıkarıldı.

Geniş bant tanımı değişti: 25Mbps ve 3Mbps artık "geniş bant" değil

ABD'nin BTK'sı olan Federel İletişim Komisyonu, yani FCC, önemli bir karara imza attı ve "geniş bant" tanımını saniyede 100 megabit indirme ve saniyede 20 megabit yükleme hızları anlamına gelecek şekilde değiştirdi.

Bu tanım 2015'ten bu yana minimum 25Mbps/3Mbps'de takılıp kalmıştı. 2021 gibi yakın bir tarihte, görevden ayrılan FCC başkanı Ajit Pai hala bundan daha fazlasına ihtiyacımız olmadığını iddia ediyordu.

Bu tanımlar önemli çünkü FCC'nin geniş bant açığını kapatmada başarısız mı yoksa başarılı mı olduğunu ve ABD genelinde düzgün interneti yaymak için geniş bant sağlayıcılarını ne kadar düzenleyeceğini, ne kadar teşvik sağlayacağını bu tanımlar belirliyor.

Yeni tanımla beraber artık internet sağlayıcıları da, yükümlülükleri çerçevesinde ülkeye "geniş bant" bağlantı sağlayabilmek için daha fazla yatırım yapmak zorunda kalacak. Elbette bu durum sadece Amerika'da değil, diğer ülkelerde de değişimi mecbur bırakacak. Cihaz üreticileri de yeni ürünlerini bu minimum standardı karşılayacak şekilde tasarlamak zorunda olacak.