Google Chrome'un gizli modu güncellendi: Hala takip ediliyoruz

Google, kullanıcılara karşı kaybettiği davanın ardından, Chrome'un gizli modundaki uyarıyı güncelleyerek web sitelerinin özel modda da verilerinizi toplamaya devam edebileceğini açıkça duyurdu.

Google Chrome'un gizli modu güncellendi: Hala takip ediliyoruz

Geçtiğimiz haftalarda kullanıcılar, Chrome'un gizli modunu etkinleştirdikten sonra bile şirketi tarama verilerini yasadışı olarak izlemekle suçlamış ve bunu bir dava ile hukuki sürece taşımıştı. Google ise bu durumu uzatmadan uzlaşmayı kabul ettiğini duyurmuştu.

Şimdiyse Google, Chrome'un gizli modundaki uyarıyı güncelleyerek, hem kendisi hem de diğer şirketler tarafından işletilen web sitelerinin, web tarayıcısının gizli modunda bile verilerinizi toplamaya devam edebileceğini açıkça belirtti.

Aslında web tarayıcılarındaki özel modların, bazı verilerin cihazda depolanmasını önlese de web siteleri veya internet servis sağlayıcıları tarafından izlenmeyi engellemediğini çoğu insan biliyor. Ancak pek çok kişi gizli modun tam olarak ne işe yaradığını anlamayabiliyor, bu nedenle daha spesifik bir uyarı kullanıcıları daha açık bir şekilde bilgilendirebilir. Google'ın yeni uyarı ile yapmak istediği de tam olarak bu.

Yeni uyarı ile birlikte, gizli bir sekme açtığınızda Chrome Canary'de şu ifadeler yer alıyor: "Gizli moda geçtiniz. Bu cihazı kullanan diğer kişiler etkinliğinizi görmez, böylece daha gizli bir şekilde gezinebilirsiniz. Bu durum ziyaret ettiğiniz web siteleri ve Google dahil olmak üzere kullandıkları hizmetler tarafından verilerin nasıl toplandığını değiştirmez."

Söz konusu uyarının Chrome Canary'den sonra Chrome'a ne zaman geleceği şu an için belirsiz. Ancak konuyla ilgili Google'dan gelen açıklama şu şekilde: "Uzun süredir tartıştığımız bu davayı çözüme kavuşturmaktan ve kullanıcılara gizli mod hakkında daha fazla bilgi vermekten memnuniyet duyuyoruz. Chrome'daki gizli mod, kullanıcılara etkinlikleri tarayıcılarına veya cihazlarına kaydedilmeden internette gezinme seçeneği sunmaya devam edecek."