Google, donanımsal parola çözümlerini deniyor

Google, internette kullandığımız parolaları ortadan kaldıracak yeni bir şeyler peşinde...

Google'dan "parolaya son!"

Google, internet kullanıcılarını web siteleri için parola girmekten kurtaracak yeni donanımsal çözümler üzerinde çalışıyor.

Google'ın şu an denediği çözümler arasında parmağınıza takılan bir akıllı yüzük, şifrelemeye yönelik bir USB belleği veya akıllı ceplere entegre edilen bir anahtar var. Şirketin amacı ise hacker'ların hesabınıza uzaktan, kullanıcı adı ve parolanızla erişmesine engel olmak. Bu şekilde sizin fiziksel oturum açma cihazına sahip olmayan bir hacker'ın, oturduğu yerden hesabınıza girmesi imkânsız hale gelebilir. Google güvenlik ikinci başkanı Eric Grosse ve mühendis Mayank Upadhyay, araştırma belgelerini bu ayın IEEE Security & Privacy Magazine sayısında özetliyorlar.

Bazı web siteleri, bu tür bir oturum açma yöntemi sunuyor (örneğin Google'daki iki adımlı oturum açma, cebinize bir onay kodu gönderiyor). Ancak iki adımlı oturum açma, zaman zaman çok uğraşlı hale gelebiliyor.

Kablosuz olarak bilgisayarlarla iletişim kurabilen kablosuz bir cihaz ise oturum açma işini kolaylaştırabilir. Google mühendisleri, akıllı cepler veya "smartcard gömülü parmak yüzüğü" ile cep telefonunuzun mobil ağ bağlantısı olmadığı zamanda bile oturum açma içini kolaylaştırabileceklerini söylüyor.

Google, oturum açmak için farklı bir cihaz kullanmanın kendine has zorluklara sahip olacağını da kabul ediyor. Örneğin oturum açmak üzere kullandığınız cihazın bozulması halinde kullanabileceğiniz bir yedek parola ayarlamanız gerekiyor. Bunun yanında böyle bir cihazın arkadaşlarınız ve aynı evi paylaştığınız kişiler tarafından kullanılması çok daha kolay olabilir.

Okuyucu Yorumları