GoPro Hero 3 serisi kameralar testte!

İster suda, ister paraşütte, ister motosiklet tepesinde: İşte dünyanın en sağlam 3 aksiyon kamerası!

ÖZEL: GoPro Hero 3 testte!

Hangi GoPro'yu almalısınız? Sizin için test merkezimize üç farklı Hero 3 modelini konuk ettik. Performansları arasındaki belirgin farklar fiyatlara da yansımış. Peki hangi model size uygun? Karşılaştırmalı testimizle bunu keşfedebilirsiniz.

Amerikan menşeili GoPro firması, aksiyon kamerası pazarını domine etmiş durumda. Peki hangi GoPro kamera size uygun? Şu anda Hero 3 serisinin üç farklı modeli piyasada bulunuyor: Black, Silver ve White. Karşılaştırmalı testimizde tüm modellerin güçlü ve zayıf yanlarını ortaya koyduk.

Üç model Hero 3: Benzerlikler ve farklar

İlk olarak iyi haberle başlayalım: Üç model de darbelere ve zorlu kullanıma karşı aynı direnci gösteriyorlar. Koruma kabıyla Hero 3 kameralar 60 metre derinliğe ve birkaç metreden düşmeye dayanıyorlar. Ayrıca üç model de WLAN üzerinden bağlantı ve kullanıma erişim sunuyor- eski GoPro modellerine kıyasla bu yenilik çok başarılı, çünkü sadece 3 düğmesi ve ufak bir ekranıyla bu kameraları yönetmek pek kolay değil.

Mevcut Hero 3 modellerinin arasındaki asıl fark ise kayıt kalitesinde. Üçü de Full HD çözünürlükte kayıt imkanı sunmasına rağmen her birinin saniyede kaydettiği kare sayısı-ki bu yavaş çekim(slow motion) efektleri için önemli- ve görüş açısı farklı. Ek olarak, eğer en pahalı model olan Black Edition'ı almayı düşünüyorsanız, gelecek televizyonunuz için de hazırlık yapmaya başlayın, çünkü Full HD'den daha fazla çözünürlük sunuyor GoPro Black Edition.

Test: GoPro Hero 3 Black (Aksiyon Kamerası)

Test: GoPro Hero 3 Black (Aksiyon Kamerası)
Serinin en üst modeli: Black Edition.

En iyi aksiyon kamerası

Sonuç: Hero 3 Black, parasının hakkını veriyor ve en üst seviye performans sunuyor. Full HD çözünürlükte başka hiçbir aksiyon kamerasında olmadığı kadar keskin görüntüler, hatta ultra-HD çözünürlükte kayıt imkanı-tabi 4K henüz yeni bir standart olduğu için göz boyamak için konmuş da olabilir. iOS ve Android üzerinden kablosuz kontrol ise büyük kolaylık sağlıyor.

Hero 3 serisinin en üst seviye modeli, Full HD'nin halefi olan 4K desteğiyle göz boyuyor. Kağıt üzerinde güzel gözükse de pratikte bu özelliği kullanmanız gerekmeyecek, çünkü düşük kare/saniye sayısı (15fps) iyi bir kayıt yapmayı engelliyor. Popüler video çözünürlüklerine geldiğimizde ise işler değişiyor: Full HD'de saniyede 60 kare, HD'de(720p) ise saniyede 120 kareye kadar kayıt imkanı sunuyor Hero 3 Black Edition. Yüksek kare/saniye sayısı, akıcı yavaş çekim efektleri yapmaya olanak sağlıyor. Black Edition, gün ışığında aşırı keskin görüntü kalitesi sunarken, düşük ışıkta da iyi performans sergiliyor. Maksimum görüş açışı 170 derece ve tüm kayıt türleri için geçerli.

Wi-Fi üzerinden kablosuz kontrol

Tüm Hero 3 modelleri Wi-Fi uyumlu geliyorlar, bu sayede gerekli uygulamaları kurarak Android ya da iOS cihazınız üzerinden kamerayı kontrol edebiliyorsunuz. Uygulama üzerinden kamera ayarlarını hızlı şekilde değiştirebiliyor, kaydı başlatabiliyor ve hatta kayda başlamadan önceki görüntüyü görebiliyorsunuz. Görüntü telefonun ekranına anında yansımıyor, 5 saniye gecikmeden sonra ancak varabiliyor, fakat video düzenleme sırasında bu bölümler zaten kesildiği için çok büyük bir sorun yaratmıyor.

Asıl can sıkan taraf, WLAN açık olduğunda şarjın çok çabuk tükenmesi. Özellikle de soğuk bölgelerde, mesela kayak yaparken, sadece iki turun ardından pil bitiyor. Bizim tavsiyemiz: Yedek pil seti (25 euro) alabilir ya da kameraya ek batarya takabilirsiniz(60 euro) ama en iyisi, gerekli ayarlamaları yaptıktan hemen sonra WLAN'ı kapatmak. Kameranın üzerinden de gerekli ayarlamaları yapmanız mümkün. Her ne kadar iki ufak düğme ve ufak bir ekran üzerinden de olsa kamerayı ayarlayabiliyorsunuz, tabi ufak ekranda sadece kısaltmalar olduğu için alışmak biraz zaman gerektiriyor.

12 megapiksel fotoğraf çekimi

Fotoğrafçılar için Hero 3 serisinin en fonksiyonel kamerası Black Edition: Sürekli çekim modunda saniyede 3, 5, 10 ve hatta 30 kareye kadar çekim yapabiliyor. Ayrıca zamanlayıcı ve tek poz çekim özellikleri de var. Fotoğraf çözünürlüğü ise 12 megapiksel.

Hero 3 serisinin en büyük avantajlarından biri de geniş aksesuar seçenekleri. Kutunun içerisinden 60 metreye kadar su geçirmez kap ile iki sabitleyici ayak çıkıyor. Ek olarak satın alabileceğiniz aksesuarlar arasında dokunmatik-ekran(100 euro), yedek batarya(60 euro) ve uzaktan kumanda(120 euro) ya da çeşitli sabitleme elemanları bulunuyor, böylece kamera her şarta ayak uydurabiliyor. Hatta bir adaptör(25 euro) kullanılarak harici mikrofon bile bağlanabiliyor. Depolama için ise microSDHC kart kullanıyor. Bizim tavsiyemiz gerçekten hızlı bir model kullanmanız, pek çok testin galibi SanDisk Extreme Pro UHS-1 16GB(yaklaşık 40 euro) bu iş için uygun.

Alternatif

Contour'un aksiyon kamerası "+2" de başarılı bir performans sergiliyor. Uzunlamasına tasarımı sayesinde kask ya da gözlük yanına takmak için daha uygun. Görüntü kalitesi iyi fakat Hero 3 Black Edition'ın yüksek keskinlik seviyesine ulaşamıyor. Contour +2'de kablosuz olarak akıllı cebiniz ile iletişim kurabiliyor, fakat Bluetooth kullandığı için görüntü ekrana çok geç yansıyor. GPS özelliği sayesinde çekilen görüntülere otomatik olarak yer bilgisi ekleniyor(geotagging).

Fiyat: 1.244,99 TL

GoPro Hero 3 Black Edition
Fiyatı: 440 euro
+ Çok keskin görüntüler
+ 120 kare / sn HD video.
+ Akıllı telefon ile uzaktan kumanda
+ Geniş aksesuar yelpazesi
- Pil ömrü

Test: GoPro Hero 3 Silver (Aksiyon Kamerası)

Test: GoPro Hero 3 Silver (Aksiyon Kamerası)
GoPro Hero 3 Silver Edition

Orta seviye Hero

Sonuç: Hero 3 Silver Edition, mevcut GoPro seçeneklerinin merkezinde yer alıyor. İşini gayet iyi yapıyor ve görüntü kalitesi yeterli. Özellik ve fiyat olarak ise ucuz White Edition ve pahalı Black Edition'ın arasında yer alıyor.

GoPro, Hero 3 Silver Edition ile iyi olanı daha iyi yapmış. Selefi HD Hero 2'nun aksine, dahili WLAN özelliği ile iki tuş ve ufak ekranla olan kısıtlı kontrol, akıllı telefon üzerinden rahatlıkla yapılabiliyor ve hatta çekilen fotoğraflar yine akıllı telefon üzerinden kontrol edilebiliyor. Ufalan boyutu ve hafifliği sayesinde kullanım rahatlığı da artmış ve artık kask üzerinde daha rahat kullanılabiliyor. Görüntü kalitesi olarak da Hero 3 Silver Edition marketteki pek çok üründen üstün.

Full HD filmler

Hero 3 Silver Edition bir çok farklı kaydetme seçeneği sunuyor: 11MP kalitede ve saniyede 10 kareye kadar fotoğraf çekebiliyor. Yüksek çözünürlüklü video Full HD(1080p/30fps) formatta ve 170 derece görüş açısıyla öne çıkıyor-daha ucuz olan White Edition ile arasındaki en önemli fark da muhtemelen bu, ek olarak beyaz dengesi ve pozlama için manuel ayarlar sunuyor.

Silver ve White Edition'ın kare/saniye oranları aynı: 1080p çekimde saniyede 30 kare ve 720p çekimde saniyede 60 kare. Bundan daha fazlasını isteyenlerin, daha pahalı olan Black Edition'ı tercih etmesi gerekiyor. Görüntü kalitesi yeterli ve White Edition ile benzer seviyede. Aslında selefi HD Hero 2 ile de benzer görüntü kalitesine sahip, fakat buna bir dezavantaj olarak bakmak yanlış olur, çünkü hali hazırda piyasada olan HD Hero 2'de çok etkileyici bir performans sunuyor. Ani hareketlerde bile görüntü keskinliğinde kayıp yaşanmıyor, dinamik bölge boyutu yeterince büyük ve renkler doğal. Üst seviye Black Edition, Silver Edition'a kıyasla daha fazla keskinlik ve daha az gren(noise) sunuyor-fakat zaten hem fiyatı hem de kalitesiyle bir üst ligde yer alıyor.

Geniş aksesuar seçenekleri

Hero 3 serisinin en büyük avantajlarından biri de geniş aksesuar seçenekleri. Kutunun içerisinden 60 metreye kadar su geçirmez kap ile iki sabitleyici ayak çıkıyor. Ek olarak satın alabileceğiniz aksesuarlar arasında dokunmatik-ekranlı kamera(100 euro), yedek batarya(60 euro) ve uzaktan kumanda(120 euro) ya da çeşitli sabitleme elemanları bulunuyor, böylece kamera her şarta ayak uydurabiliyor. Hatta bir adaptör(25 euro) kullanılarak harici mikrofon bile bağlanabiliyor. Depolama için ise microSDHC kart kullanıyor. Bizim tavsiyemiz gerçekten hızlı bir model kullanmanız, pek çok testin galibi SanDisk Extreme Pro UHS-1 16GB(yaklaşık 40 euro) bu iş için uygun.

Alternatif

GoPro Hero 3 Silver'a alternatif yine GoPro'nun kendisinden geliyor: Hero 3 White Edition, üstelik 60 euro daha uygun fiyat etiketiyle. Sunduğu görüntü kalitesi Silver Edition ile yakın seviyede. Donanım büyük ölçüde aynı, fiyat farkını yaratan üç değişiklik var: White Edition daha zayıf fotoğraf çekme özelliğine sahip, çok geniş çekim alanı sadece 720p çözünürlükte kullanılabiliyor ve daha az ayarlama seçeneği var. Fakat pek çok amatör film yapımcısı için bunlar hayati kriterler değil.

Fiyat: 995,00 TL

GoPro Hero 3 Silver Edition
Fiyat: 300 euro
+ İyi görüntü kalitesi
+ Akıllı telefon ile uzaktan kumanda
+ Geniş aksesuar yelpazesi
- Pil Ömrü

Test: GoPro Hero 3 White (Aksiyon Kamerası)

Test: GoPro Hero 3 White (Aksiyon Kamerası)
GoPro Hero 3 White Edition

Küçük fiyata büyük performans

Sonuç: Hero 3 serisinin en uygun fiyatlı kamerası aynı zamanda amatör aksiyon filmcileri için de en avantajlı seçenek. Tıpkı pahalı modeller gibi White Edition da Full HD kalitede çekim yapabiliyor. Hatta sağlamlık ve kullanışta da onlardan geri kalmıyor, en ucuz GoPro modeli olmasına rağmen kablosuz kullanıma imkan sunuyor.

Popüler aksiyon kamera markası GoPro Hero üçüncü rauntta üç farklı modeli piyasaya sürüyor: Bütçe dostu White Edition, daha pahalı orta seviye Silver Edition ve en üst seviye Black Edition. Daha pahalı modellerin temel özellikleri düşük fiyatlı modelde de bulunuyor: Ufak boyut, sağlam kasa, akıllı cep üzerinden kablosuz kontrol ve Full HD çözünürlükte video çekimi. White Edition'ın sunduğu görüntü kalitesi iyi ve neredeyse Silver Edition ile eşdeğer seviyede.

Daha ufak, daha hafif

Selefi HD Hero 2'ye kıyasla 75gr daha hafif ve kasası daha ufak, böylece daha kolay kullanılabiliyor ve kaska takıldığında "ağır" hissedilmiyor. GoPro'nun kullanım felsefesi de çok basit. Cihazın üzerinde iki düğme bulunuyor, biriyle menüler arasında gezinirken diğeriyle seçim yapılıyor. Ufak ekran anlık durumu gösteriyor. Yine de ufak ekranda iç içe geçmiş menüler kafa karışıklığına neden olabiliyor. İlk başlarda zor gelse de, zamanla alışarak menülerde hızlıca gezinmek mümkün. Kaydı başlatmak için iki tuştan birine, bip sesi gelene kadar basmak yeterli.

Akıllı cebinizden yönetin

Android ya da iOS işletim sistemli akıllı cebinize GoPro'nun uygulamasını kurarak tüm Hero 3 modellerini rahatlıkla kontrol edebilirsiniz. Hızlıca kamera ayarlarını değiştirebilir ve daha henüz canlı görüntüyü almadan kayda başlayabilirsiniz. Aslında canlı görüntü, pek de "canlı" sayılmaz, çünkü telefonun ekranına 5 saniye gecikme ile yansıyor. Wi-Fi açıkken pil ömrü çok azaldığı için, kablosuz bağlantıyı sadece kullanacağınız zaman aktif etmenizi tavsiye ediyoruz.

İyi görüntü kalitesi

Hero 3 White Edition'ın görüntü kalitesi yeterli seviyede. Selefi HD Hero 2'den pek de bir farkı olmasa da bunu bir dezavantaj olarak görmek yanlış olur, çünkü zaten HD Hero 2 çok etkileyici bir performans sunuyor. Ani hareketlerde bile görüntü keskinliğinde kayıp yaşanmıyor, dinamik bölge boyutu yeterince büyük ve renkler doğal. Karanlık ortamlarda gren(noise) gözle görülür seviyeye yükseliyor. Fotoğraf çekimi için ise sadece 5MP çözünürlük sunuyor.

Geniş aksesuar seçenekleri

Hero 3 serisinin en büyük avantajlarından biri de geniş aksesuar seçenekleri. Kutunun içerisinden 60 metreye kadar su geçirmez kap ile iki sabitleyici ayak çıkıyor. Ek olarak satın alabileceğiniz aksesuarlar arasında dokunmatik-ekranlı kamera(100 euro), yedek batarya(60 euro) ve uzaktan kumanda(120 euro) ya da çeşitli sabitleme elemanları bulunuyor, böylece kamera her şarta ayak uydurabiliyor. Hatta bir adaptör(25 euro) kullanılarak harici mikrofon bile bağlanabiliyor. Depolama için ise microSDHC kart kullanıyor. Bizim tavsiyemiz gerçekten hızlı bir model kullanmanız, pek çok testin galibi SanDisk Extreme Pro UHS-1 16GB(yaklaşık 40 euro) bu iş için uygun.

Alternatif

Kamera sektörünün öncülerinden Sony'nin de bir aksiyon kamerası var. HDR-AS15, Full HD kayıt yapabiliyor ve WLAN üzerinden akıllı ceplere bağlanabiliyor. Yaptığımız uygulamalı testlerde birkaç detay canımızı sıksa da, genel olarak yeterli bir performans sergiledi. Özellikle de düşük fiyatıyla HDR-AS15, GoPro Hero 3 White Edition yerine iyi bir seçenek.

Fiyat: 745,00 TL

Özet ve karşılaştırma

Özet ve karşılaştırma
Canlı görüntüden bir kare

GoPro Hero 3 Black Edition

Profesyoneller için en yüksek kaliteye sahip aksiyon kamerası. Pek çok kayıt formatı ve özelleştirme ayarları ile en üst kaliteye görüntüyü istediğiniz gibi çekebilirsiniz. Tabi, Black Edition için ödemeniz gereken miktar da diğer tüm aksiyon kameralarından daha fazla.
Fiyat: 1.244,99 TL


GoPro Hero 3 Silver Edition
Orta seviye Silver modeli özellikler ve kalite olarak pahalı Black ve ucuz White Edition modellerin bir melezi. Kaliteli bir görüntüye sahip ve üç özelliğiyle White Edition'ın önüne geçiyor: Yüksek kaliteli fotoğraf çekimi, Full HD videolarda bile geniş görüş açısı ve daha detaylı ayarlar.
Fiyat: 995,00 TL


GoPro Hero 3 White Edition
İlk deneyimi olan ve zaman zaman aksiyon kamerası kullanacaklar için yeterli olan White Edition, Full HD çözünürlük sunan en ucuz model. Fakat geniş açılı kayıt için kaliteyi 720p'ye indirmek gerekiyor. Dayanıklılık olarak diğer pahalı modellerden hiçbir farkı yok ve hatta WLAN yönetim imkanı sunan en ucuz GoPro modeli.
Fiyat: 745,00 TL

GOPRO HERO 3: MODEL KIYASLAMASI
Black Edition Silver Edition White Edition
Fiyat 1.244,99 TL 995,00 TL 745,00 TL
UHD Video 4k/15fps, 2.7 k/30fps, 1.44 k/48fps, 170 derece görüş açısı - -
Full HD Video 1.080p/60fps, 170 derece görüş açısı 1.080p/30fps, 170 derece görüş açısı 1.080p/30fps, 127 derece görüş açısı
HD Video 720p/120fps, 170 derece görüş açısı 720p/60fps, 170 derece görüş açısı 720p/60fps, 170 derece görüş açısı
Video Bitrate maks. 45 Mbit / sn. maks. 35 Mbit / sn. maks. 15 Mbit / sn.
Fotoğraf 12 Megapiksel 11 Megapiksel 5 Megapiksel
Beyaz Dengesi otomatik / manuel otomatik / manuel otomatk
WLAN evet evet evet
Bağlantı Mikro HDMI, Micro USB Mikro HDMI, Micro USB Mikro HDMI, Micro USB
Hafıza Kartı Micro SDHC Kart Micro SDHC Kart Micro SDHC Kart
Birlikte verilen aksesuarlar Kablosuz uzaktan kumanda, su geçirmez koruma kabı (60m), 2 sabitleyici ayak Kablosuz uzaktan kumanda, su geçirmez koruma kabı (60m), 2 sabitleyici ayak Kablosuz uzaktan kumanda, su geçirmez koruma kabı (60m), 2 sabitleyici ayak

Okuyucu Yorumları