Güncel 3 Linux Akıllı Telefon İşletim Sistemi

Android'den sıkıldıysanız, Android'li telefonlra yöntelik bu 3 Linux işletim sistemi tam size göre!

Telefonlara özel 3 Linux!

Android'den sıkıldınız mı? Tescilli bir ekosistemin parçası olmak sizi rahatsız mı ediyor? Güvenlik ve gizlilik konuları akıllı telefon sahipleri için git gide daha önemli hale gelirken, yeni bir çözüm mü arıyorsunuz? Bazıları için bu soruların tek bir cevabı var, Linux işletim sistemini çalıştırabilecek bir telefona geçmek.

Gizlilik ve açık kaynak kodu konusunda çok daha olumlu bir yaklaşıma sahip olan Linux, sadece bilgisayarlar değil akıllı telefonlar için de uyumlu. Belki çok popüler değiller ama Android'in kendisinin de Linux kerneline sahip olduğunu unutmamak gerek.

İşte karşınızda, şu an telefonunuza yükleyebileceğiniz üç Linux akıllı telefon işletim sistemi:

1 - UBports'dan Ubuntu Touch

Bir kaç başarısız girişimlere rağmen, Ubutu Touch şu an UBports tarafından destekleniyor. Yani Ubuntu'nun terk edilmiş mobil işletim sistemi hala hayatta.

Güncel 3 Linux Akıllı Telefon İşletim Sistemi

Ubuntu Touch, uygulama mağazasının eksikliğini yerel uygulama zenginliği ile kapatıyor. Haberler, hava durumu, sosyal ağlar ve diğer bir çok uygulama Home ekranında erişilebilir durumda. Aşağıda görebileceğiniz gibi, işletim sistemi son derece temiz ve kullanışlı bir arayüze de sahip.

Convergence teknolojisi sayesinde bağlı Linux bilgisayarınızı da Ubuntu Touch ile uzaktan yönetebilirsiniz.

https://ubports.com/

2 - Sailfish OS

Sailfish OS, Jolla, Mer, the Sailfish Alliance ve topluluk üyeleri tarafından geliştirildi. Daha önce gelişimi durdurulan ve terk edilen MeeGo işletim sisteminin devamı olan Sailfish OS'un tabanında Maemo ve Moblin bulunuyor.

En başta sadece 2013'te piyasaya sürülen Jolla akıllı telefonunu destekleyen işletim sistemi, topluluğun çabalarıyla diğer cihazları da destekler hale geldi. Bu işletim sisteminin en büyük avantajlarından biri, neredeyse tüm Android uygulamalarını destekliyor olması.

https://sailfishos.org/

3 - Plasma Mobile

Üç işletim sistemi arasında belki de en heyecan verici olan Plasma Mobile, Plasma işletim sisteminin akıllı telefonlara odaklanmış sürümü. Ubuntu'nun Ubuntu Touch'ı terk etmesi ardından dikkatleri üzerine çeken işletim sistemi, akıllı telefonlar için tamamlanmış ve açık bir işletim sistemi olmayı amaçlıyor.

Plasma Mobile şu an Nexus 5 (Hammerhead) ve Nexus 5X (Bullhead) telefonlarını, ayrıca Intel tabanlı bilgisayar ve tabletleri de destekliyor. Bunun yanında işletim sistemi Nexus 5 üzerinde multiROM desteği de sağlıyor, bu da Plasma Mobile'ın istediğiniz Android ROM'u ile birlikte çalışabileceği anlamına geliyor.

Plasma Mobile'in en dikkat çeken özelliği ise, masaüstü Plasma uygulamalarını ve Ubuntu Touch uygulamalarını destekliyor olması. Bu da onu Ubuntu Touch'dan daha kapsamlı hale getiriyor.

Bu üç işletim sistemi dışında bir çok farklı Linux tabanlı mobil işetim sistemi bulunuyor: örneğin Halium ve PureOS. Ayrıca cihazınıza Linux yüklemek için bu araçları da kullanabilirsiniz: KBOX (rootsuz yükleme aracı), Linux Deploy ve Complete Linux Installer.

Okuyucu Yorumları