Güvenli bir kablosuz ağ ve internet için 7 pratik öneri

Ev WiFi ağınızı bilgisayar korsanlarından korumak ve verilerinizi güven altında tutmak için uygulayabileceğiniz en basit 7 çözümü bir araya getirdik...

Güvenli bir kablosuz ağ ve internet için 7 pratik öneri

Kablosuz ağdaki tüm cihazları tamamen güvende tutmak için dört dörtlük bir yöntem olmasa da, daha güvenli hale getirmek için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Kablosuz ağa bağlı olmayan cihazlar kurmanın yanı sıra, bilgisayar korsanlarını engellemek ve kablosuz ağınızı daha gizli tutmak için birkaç araç kullanabilirsiniz. Birkaç pratik önlem almak, ev güvenlik sisteminizi veya kablosuz ağınızı kullanırken içinizin biraz daha rahat olmasını sağlayabilir.

İşte güvenliğinizi sağlamaya yardımcı olacak 7 öneri...

Frekansınızı sık sık değiştirin

Wifi sinyal bozucular belirli bir sinyal frekansını keserek çalışır. Ağınızın çalıştığı frekansı değiştirmek, sinyal bozucuların sinyalinize erişmesini engellemeye yardımcı olabilir. Frekans atlamalı yayılmış spektrum cihazları, wifi sinyalinizin frekansını otomatik olarak değiştirecek ve ev güvenlik cihazlarınızın wifi bağlantısını kesmek için bir RF bozucu kullanmayı daha zor hale getirecek bir seçenek. FHSS, daha modern wifi korumaları veri korumasına yönelik olduğundan birçok wifi cihazı için eski, modası geçmiş bir teknoloji olarak kabul edilse de sinyal karıştırma saldırılarını önlemek için oldukça kullanışlı.

Daha güvenli şifreler oluşturun

Ev kablosuz ağınızı kurduğunuzda, yönlendiriciniz ilk erişim için varsayılan bir parola ile birlikte gelir. Ayrıca, yönlendiricinizdeki ayarlara erişmenin bir yolu olarak üretici tarafından yönetici şifresi de oluşturulur. Bu parolaların öğrenilmesi oldukça kolaydır ve ağ güvenliği için uzun vadeli bir çözüm olarak tasarlanmamıştır. Cihazınızla birlikte gelen paroladan farklı bir parola oluşturun ve yabancıların kolayca bulabileceği doğum günleri, adresler veya önemli tarihler gibi şeyler içermeyen bir parola kullanın.

Ağınız için yeni bir isim oluşturun

Yeni bir kablosuz ağ cihazı kurduğunuzda, üretici tarafından verilen bir adı kullanır. Bu, ağınızı kurabilmeniz için bir yer tutucu niteliğindedir, ancak etkinleştirdikten sonra adınız veya adresinizle ilişkili olmayan kendi adınızı oluşturmalısınız. Bu, kablosuz ağınızı bulmayı ve ağınıza girmeyi daha zor hale getirir.

Uzaktan erişim kontrollerini kapatın

Çoğu yönlendirici, ayarları uzaktan değiştirme seçeneğine sahiptir ve cihaza bağlı olmayan bir bilgisayardan cihaz izinlerini ve ayarlarını yönetmenize olanak tanır. Buna ek olarak, birçok yönlendirici evrensel tak ve çalıştır özelliği sunarak yönlendiriciye takılı herhangi bir cihazın şifre kullanmadan ayarlarına erişmesine ve WPS (wifi korumalı kurulum) özelliği sayesinde modeminizdeki bir düğmeye basarak şifre girmeden anında bağlantı kurmanıza olanak tanır. Tüm bu özellikler kullanışlı olsa da aynı zamanda önemli verilere veya güvenlik cihazlarına erişmek isteyen birinin sizin bilginiz olmadan ağınıza erişmesi için harika yollardır. Bu özellikleri devre dışı bırakmak kablosuz ağınızı daha güvenli hale getirmenize yardımcı olabilir.

Şifreleme kullanın

Ağınızı şifrelemek, yeni yönlendiricilerde ağ ayarlarınızda WPA 3 veya WPA 2 seçmek kadar basittir. Ancak eski yönlendiriciler bu seçeneklere sahip değil ve yenilerine göre çok daha az güvenli. Eski bir yönlendirici kullanmak ağınızı daha az güvenli hale getirir, zira daha yüksek seviye şifreleme yeteneğine sahip değiller.

Oturumunuzu açık tutmayın

Wifi yönetici hesabınızda oturumunuzu açık tutmak kolaylık sağlasa da kurulumunuzu tamamladıktan sonra oturumu kapatmalısınız. Zira cihazınıza uzaktan da olsa erişimi olan herkes, wifi ayarlarınızı değiştirmek ve ev güvenlik sisteminiz de dahil olmak üzere bağlı cihazlara erişmek için yönetici hesabını kullanabiliyor. Oturumu kapattıysanız, olası bir bilgisayar korsanının wifi ayarlarınıza erişmesi için şifrenize ihtiyacı var.

Güvenlik duvarını kullanın

Çoğu yönlendirici, kablosuz ağınızı ve bağlı cihazları korumaya yardımcı olmak için varsayılan olarak açık olan bir güvenlik duvarı ile birlikte gelir. Kablosuz ağınızın güvenliğini artırmak için açık olduğundan emin olmak için bu güvenlik duvarını kontrol etmelisiniz.