Hafıza kartlarıyla ilgili bilmeniz gerekenler

Flash bellekler gibi verileri kalıcı olarak depolayan hafıza kartlarını mercek altına aldık.

Hafıza kartları

Hafıza kartları flash bellekler gibi verileri kalıcı olarak depolayan kullanımı kolay ve taşınabilir hafıza birimleridir. Cep telefonları, bilgisayarlar, dijital fotoğraf makineleri, kameralar, müzik setleri, mp3 çalarlar gibi bir çok dijital cihazda kullanılırlar. Flash bellekler ile hafıza kartlarının, hafıza yapıları aynıdır. Hafıza kartları kendi aralarında arayüz(SD,MMC...), hız, paket, güvenlik ve kapasite farkları bulunmaktadır. Yaygın üreticilerden Sony, Kingston, StoreMax, Twinmos, A-Data, Toshiba... sayılabilir.

Kart Çeşitleri

Tüm kart çeşitleri temelde flash hafıza yapısını kullanırlar. Aralarında paket, pin ve veri güvenliği tekniği açısından farklılıklar bulunmaktadır. Temelde aynı işi görmelerine ve aynı yapıya sahip olmalarına rağmen günümüzde birçok çeşit hafıza kartı vardır. Her bir kart çeşidinin arkasında bir veya daha fazla firma vardır. Her bir kart çeşidinin büyüklü küçüklü paketlere sahip çeşitli versiyonları vardır. Bu versiyonlar donanım biriminin büyüklüğüne göre uyumlu olmanın gereğidir.

Kart Adaptörleri

Kart Adaptörleri
Hafıza kartı ve uyumlu adaptörü

Aynı çeşit kartları fiziksel olarak birleştiren aparatlardır. Genelde küçük yapılı kartları büyük soketlere takmak için kullanılır. Örneğin MMCMobile ve RS-MMC kartları, normal MMC kartlardan daha küçük yapılıdır.

Bu kartları normal MMC soketlere takmak için aşağıdaki adaptör kullanılır. Benzer şekilde SD kart, memory stick ve compact flash hafıza kart çeşitlerini kendi aralarında dönüştüren adaptör çeşitleri bulunmaktadır.

MS(Memory Stick): İlk olarak SONY tarafından geliştirilmiştir. Bazı versiyonlarını SanDisk ile ortaklaşa geliştirmişlerdir. Başta Sony olmak üzere bazı üreticilere ait donanım birimleri tarafından da desteklenir. Memory Stick versiyonları Memory StickPro, Memory StickPro-HG, MemoryStic Micro(M2) ve Memory Stick olarak karşımıza çıkar.

SD(Secure Digital Card): Matsushita, SanDisk ve Toshiba tarafından geliştirilmiştir. MMC kart yapısını temel alır. Bu gün birçok donanım üreticisi tarafından kullanılmaktadır. Karşımıza SD, miniSD ve microSD olarak çıkmaktadır. 4GB kapasiteye kadar standart SD ve 32 GB'a kadar SDHC(Secure Digital High Capacity) modelleri vardır. SDHC ye ait 3 sınıf vardır. Bunlar; Sınıf 2 =2MB/s, Sınıf4=4MB/sn ve Sınıf6=6MB/sn parametrelerine sahiptir.

MMC(Multimedia Card): Siemens ve Sandisk tarafından çıkarılmıştır. MMC, RS-MMC, MMCmobile, MMCplus, MMCmicro çeşitleri vardır. Gerekli parametreleri için gelecek tabloya bakınız.

CF(CompactFlash): İlk defa SanDisk tarafından geliştirilmiştir. PCMCIA yapısını temel almıştır. Fiziksel olarak diğer kart çeşitlerinden büyüktür. Genelde kamera ve PDA'larda kullanılmaktadır. Günümüzde yerini SD kart yapısına bırakmaya başlamıştır.

Flash çeşitleri ve özellikleri

Flash çeşitleri ve özellikleri

Hafıza kartlarının karşılaştırmalı olarak önemli parametreleri yukarıdaki tabloda verilmiştir. USB belleklerin yapısı da flash olduğu için tablonun sonunda yer almıştır.

Hafıza Kartı Parametreleri

Hafıza Kartı Parametreleri

Kapasite: Hafıza kartının depolayacağı veri miktarı açısından önemlidir. Birimi GB cinsindendir. Büyük olması depolanacak verilerin büyüklüğünü gösterir.

Okuma/Yazma Hızı: Hafıza kartının performansını gösteren en önemli kriterdir. Özellikle kameralarda gerçek zamanlı kaliteli görüntüleri kaydetme ve fotoğraf makinelerinde yüksek çözünürlükte ardışık resim çekme gibi durumlarda hafıza kartının hızı, performansı doğrudan etkilemektedir. Donanımın desteklediği kart çeşitlerinden, okuma yazma hızı en yüksek olanı tercih etmek çok iyi sonuçlar verecektir. Bilgi vermesi açısından üstteki tabloyu inceleyebilirsiniz.

Güvenlik: Verilerin yazmaya, silmeye ve okunmaya(kopyalama) karşı korumaya sahip olması kişisel veriler açısından önemlidir. Aşağıdaki tabloda hafıza kartlarının kullandığı DRM(bkz. Doananım ve Bilişim Terimleri) çeşitleri gösterilmektedir.

Tabloda geçen secureMMC, MagicGate, CPRM yapıları verileri şifrelemek ve şifrelenmiş verileri açmak için kullanılan tekniklerdir. Böylece izinsiz olarak verilere ulaşmak imkansız olmaktadır. Hafıza kartlarının destekledikleri güvenlik parametrelerinin yer aldığı tablo aşağıda yer almıştır.

Okuyucu Yorumları