"Helal Google Earth" geliyor!

Google'ın Google Earth'ünü unutun! "Helal Google Earth" çok yakında geliyor...

"Helal Google Earth" geliyor!

İran hükümetinin Batı kaynaklı yazılım ve hizmetlere şüpheyle yaklaştığı, sık sık yasaklama ve erişimi engelleme yoluna gittiği biliniyor. Guardian gazetesinin bildirdiğine göre İranlı yetkililer şimdi de Google Earth'e kafayı takmış durumdalar: Ülkenin İletişim ve Teknolojileri Bakanı, Google Earth'e "İslami" alternatif geliştireceklerini açıkladı.

Dört ay içinde test aşamasına geleceği belirtilen uygulama Farsça "izleyici" anlamına gelen Basir adını taşıyacak. Şu an uygulamanın ihtiyaç duyacağı verinin altından kalkabilecek bir veri merkezinin kurulmakta olduğu iddia ediliyor.

Guardian gazetesine konuşan, İran internet sistemi hakkında uzman olan bir bilişim danışmanı, tüm bu gürültünün ardında fon elde etmek ve ihale kapmak amaçlı manevralar olduğunu, İran'ın üç yıl içinde Google kapasitesinde bir veri merkezine sahip olacağı iddialarını aptalca bulduğunu söylüyor.

İranlı internet kullanıcılarının ister istemez kullanmak zorunda kalacağı uygulama tüm dünyaya açık olacak. İranlı yetkililer, "Batı kaynaklı yazılımlar aslında bilgi toplama amaçlı istihbarat faaliyetlerinin parçası olduklarından dolayı" İran'ın geliştireceği alternatifin büyük ilgi göreceğini düşündüklerini de belirtiyorlar. Ancak "İslami Google Earth" orijinalinden nasıl farklı olacak, henüz bir bilgi yok.

Okuyucu Yorumları