Huawei Avrupa Sağlık Araştırması 2023 Sonuçları Açıklandı

Huawei, bölgesel sağlık farkındalığını, tutumlarını ve alışkanlıklarını incelemek amacıyla Ipsos ile sekiz Avrupa ülkesinde 8.000'den fazla yetişkinin katılımıyla bir anket başlattı.

Huawei Avrupa Sağlık Araştırması 2023 Sonuçları Açıklandı

Avrupa vatandaşlarının akıllı saat kullanımını belirlemeyi ve akıllı saat kullanımının kişisel sağlık bilinci ve davranışı üzerinde herhangi bir önemli etkisi olup olmadığını tespit etmeyi amaçlayan Huawei Avrupa Sağlık Araştırması 2023 sonuçları açıklandı.

Huawei adına Ipsos tarafından gerçekleştirilen bu araştırma, sekiz Avrupa ülkesinde 8.000'den fazla yetişkinin katılımıyla gerçekleşti. Bulgaristan, Almanya, İtalya, Polonya, Romanya, İspanya, Türkiye ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde gerçekleştirilen araştırma, anket yoluyla çevrimiçi yapıldı.

Araştırma sonuçlarına göre, ankete katılan Avrupalıların çoğunluğu sağlıkla ilgili yaşam tarzlarını iyileştirmek istiyor; yarısı fiziksel kondisyonlarından memnun değilken, neredeyse %60'ı düzenli sağlık kontrollerini yaptırmıyor. Ayrıca, sağlıklarını aktif olarak takip edenler bile yalnızca Kalori, Kalp Atış Hızı, Günlük Adımlar ve Uyku Analizi (CHeSS) gibi temel ölçümleri kullanıyor.

Ankete katılanların sadece yarısı genel sağlık durumlarından memnun olduklarını belirtirken, Avrupa vatandaşlarının diğer yarısı ne fiziksel uygunluklarından ne de psikolojik refahlarından memnun olmadıklarını ifade ediyor. Ankete katılan yetişkinlerin neredeyse dörtte biri genel fiziksel uygunluklarının kötüleşmesinden endişe duyduklarını; %26'sı hareket kabiliyetlerinin kötüleştiğini ve %29'u enerji seviyelerinin azaldığını belirtiyor.

Endişe yaratan sadece iddia edilen sağlık sorunları da değil: Avrupa vatandaşlarının %46'sının tıbbi olarak aşırı kilolu veya obez olduğu ortaya çıktı. Türkiye ise katılımcıların %60'ının hem fiziksel zindeliklerinden hem de ruhsal sağlıklarından memnun olmasıyla sağlık memnuniyeti sıralamasında en üst sıralarda yer alıyor. Almanya ise katılımcıların sadece %43'ünün fiziksel zindeliğinden ve %45'inin psikolojik sağlığından memnun olmasıyla birlikte son sırada yer alıyor.

Katılımcılardan kişisel olarak şikayetçi oldukları sağlık sorunlarını seçilmesi istendiğinde, çoğu kullanıcı tarafından seçilen iki konu 'uyku kalitesi' ve 'stresle başa çıkma' oldu. Avrupa genelinde ankete katılanların %35'inin yaşadığı en popüler sağlık semptomu uyku bozukluğu. Bunu Avrupa vatandaşlarının %30'unun muzdarip olduğu 'stres' takip ediyor.

Diğer ülkelere kıyasla daha fazla sayıda İngiliz katılımcı (%39) uyku bozukluğu yaşadığını belirtirken, bu ülkeyi Türkiye (%38) takip ediyor. Romanya, ankete katılan tüm pazarlar arasında en stresli ülke olarak öne çıkıyor: Romanyalı yetişkinlerin %39'u bu durumdan şikayetçi olduğunu belirtiyor. Buna karşın, Almanya en az stresli ülke olarak görünmekte; Almanların sadece %22'si stres yaşadıklarını belirtiyor.

Araştırmaya göre, Avrupa'daki akıllı saat kullanıcılarının tüm temel sağlık ölçümleri için doğru hedef ölçümü bilme olasılığı, kullanmayanlara göre ortalama %51 daha fazla. Hedef vücut yağ ölçümlerini bilme olasılıkları %75 ve doğru günlük kalori hedeflerini bilme olasılıkları ise %71 daha yüksek.

Tüm düzenli akıllı saat kullanıcılarının ortalama %67'si, cihazlarından gelen analiz ve önerilerin sağlıkları ve yaşam tarzları konusunda daha bilinçli olmalarını ve daha sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmelerini gerektiğini kabul ediyor. Bu durum en çok Türkiye (%85), Birleşik Krallık (%74) ve Romanya'da (%74) hissediliyor.

Akıllı saatlerin genel olarak basit 'sağlık' ölçümlerini takip etmek için kullanıldığı belirtiliyor. Tartışıldığı üzere, bu durum cihazlardaki sınırlı sağlık işlevselliğinden kaynaklanıyor olabilir ya da basitçe, gelişmiş sağlık bilgisine aşina olmamak insanların cihazlarının tüm potansiyelinden yararlanmadıkları anlamına geliyor olabilir.