Hubble Uzay Teleskopu'nu uzayda unuttular

Dünyanın uzaydaki gözlerinden biri olan Hubble Uzay Teleskopu çok uzun zamandır bakım görmüyor ve yörüngede yalnız, tek başına dönüp duruyor. Peki NASA onu neden unuttu?

Hubble Uzay Teleskopu'nu uzayda unuttular

Bilim insanları, Hubble Uzay Teleskopu'nu uzaya gönderdiklerinde çok heyecanlıydılar. Doğal olarak o zamana kadar yapılmış en ileri teknoloji teleskop, bir anda dünyanın gözdesi oldu.

Şimdilerde ise Hubble, 15 yıldır hiçbir servis ve destek almadan gezegenin yörüngesinde dönüp duruyor. Bu 15 yıl içinde, NASA'nın Rusya olmadan uzaya çıkabilme kapasitesini kaybetmesinin bunda etkisi olabilir. Gerçi, Elon Musk yardıma yetişip NASA'yı yine ABD topraklarından uzaya taşımaya başladı ama Hubble için hala bir tamir / bakım görevi planlanmış değil.

NASA'nın 15 yıl önce Hubble'da son yaptığı tamir işleminde astronotlar uzay yürüyüşü yaparak, sorunlu parçaları değiştirmiş ve tekrar dünyaya dönmüşlerdi. NASA bu tamiratın sonunda Hubble'ın 5 sene daha sorunsuz çalışacağını düşünüyordu.

2005 gibi yeni bir bakım onarım görevi daha planlanıyordu. Ancak NASA uzay mekiği Columbia'nın infilak etmesi ve uzay mekiği programının kaldırılması, bu görevi imkansız kıldı. Yine de Hubble 15 senedir teklemeden, bize tertemiz görüntüler göndermeye devam ediyor.

Fakat yine de her güzel şeyin bir sonu var. Bilim insanları Hubble'ın bazı parçalarında deformasyonlar yaşandığını gözlemliyorlar ve artık yeni bir tamir sürecinin şart olduğunu düşünüyorlar.

Hubble emekli mi edilecek?

Bu arada yörüngede dönen James Webb Teleskobu bilim dünyasının yeni gözdesi olmuş durumda. Bu yüzden NASA'nın Hubble'ı tamir etmek yerine, emekliye ayırma ihtimali hiç de az değil. Hubble'ı işletme maliyetini yeni bir teleskobu devreye almak için kullanabilirler. Zira Hubble Uzay Teleskobu artık 30 yaşını geçti ve yörüngede her gün güneş radyasyonuna maruz kalan ve giderek daha çok yorulan teleskop için NASA'nın yönetim katında kapalı kapılar ardında planlar yapıldığını herkes tahmin ediyor. Ancak bunlar resmi planlar değil, sadece olasılıklar.

Bakalım NASA'nın 15 senedir uzayda unutulan Hubble için yeni planları var mı...