Intel, dizüstü bilgisayarları yapay zeka ile güçlendirecek Core Ultra işlemcilerini tanıttı

Intel , yeni Core Ultra dizüstü işlemcileri ile yapay zeka uygulamalarını tüm dizüstü bilgisayarlara getiriyor.

Intel, dizüstü bilgisayarları yapay zeka ile güçlendirecek Core Ultra işlemcilerini tanıttı

Intel Core Ultra işlemciler, Intel'in AI Everywhere etkinliği ile görücüye çıktı. İlk kez birkaç ay önce Intel Innovations'da duyurulan yeni işlemciler, Intel'in nöral işlem birimine (NPU) sahip ilk çipleri olma özelliğini taşıyor.

Intel CEO'su Pat Gelsinger yaptığı basın açıklamasında "Yapay zeka inovasyonu dijital ekonominin etkisini küresel gayri safi yurtiçi hasılanın üçte birine kadar yükseltmeye hazırlanıyor. Intel, müşterilerin tüm uygulamalarında yapay zekayı sorunsuz bir şekilde entegre etmelerini ve etkili bir şekilde çalıştırmalarını sağlayan teknolojileri ve çözümleri geliştiriyor" dedi.

Bu, ChatGPT ve Midjourney'e güç veren yapay zeka uygulamalarının çok daha yaygın hale geleceği anlamına geliyor, ancak bu uygulamalar bir çıktı üretmek için verilerin internet üzerinden OpenAI ve diğerleri tarafından işletilen sunuculara gönderilmesini gerektiriyor. Intel'in yeni çipleri, bu gibi uygulamaların cihazınızda çevrimdışı olarak işlenmeye başlayabileceğini ve özellikle iş ve kurumsal kullanıcılar için veri güvenliğinde büyük bir gelişme sağlayacağını söylüyor.

Intel'in yeni Core Ultra işlemcileri dizüstü bilgisayar portföyüne üç yeni ana mimari özellik getiriyor.

Öncelikle, Intel'in onlarca yıl önce öncülüğünü yaptığı tek silikon kalıplı tasarım paradigmasını geride bırakarak tek bir çip oluşturmak üzere birbirine bağlanmış birkaç küçük silikon çip yerine çok çipli modül (MCM) tasarımına geçiliyor. Bu çip tasarımında, ortaya çıkan çipin hangi işlevselliğe sahip olacağı konusunda önceki nesil işlemcilere göre daha fazla esneklik sağlıyor.

Diğer tarafta sinir işlemcisi var. NPU, ChatGPT gibi bu yıl ana akım haline geldiğini gördüğümüz çeşitli yapay zeka uygulamalarının merkezinde yer alan makine öğrenimi görevlerini işleyen çipteki özel bir donanım. Ancak bu uygulamalar verileri başka bir yere göndermenizi gerektiriyor, bu da güvenlik gerektiren herhangi bir şey için iyi olmadığı anlamına geliyor. NPU nihayetinde fotoğraf düzenleme ve belge taslağı hazırlama gibi daha kişisel yapay zeka uygulamalarının cihaz üzerinde gerçekleşmesine olanak tanıyacak.

Bunların yanı sıra yeni Intel Arc GPU entegrasyonu bulunuyor. 8 adede kadar XE GPU çekirdeği ile bu, özel video belleği hariç, doğrudan işlemciye entegre edilmiş bir Intel Arc 370M ayrık GPU'ya sahip olmakla aşağı yukarı eş değer. Entegre bir GPU, bir dizüstü bilgisayardaki mevcut nesil harici bir GPU ile asla kıyaslanamaz. Ancak daha sıradan kullanıcıların, modern PC oyunlarında giderek daha fazla kullanılan gerçek zamanlı ışın izleme ve donanım hızlandırmalı çözünürlük yükseltme gibi daha güçlü grafik teknolojilerine erişebilecekleri anlamına geliyor.