İnternette bir dönem daha bugün kapanıyor; Microsoft fişi tamamen çekiyor

Microsoft'un bir türlü "ölmeyen" tarayıcısı Internet Explorer 11, bu kez gerçekten, tamamen tarihe karışıyor. Böylece, internet tarihinin bir kilometre taşı daha aramızdan ayrılmış olacak.

İnternette bir dönem daha bugün kapanıyor

İnternette bir dönem bugün resmi olarak sona eriyor; efsanevi tarayıcı Internet Explorer’ın tabutuna son çivi de çakılıyor. Microsoft, Internet Explorer 11’e verdiği desteği 15 Haziran günü, yani bugün tamamen kesiyor.

Internet Explorer, 90'ların sonlarında birçok internet kullanıcısı için tercih edilen ilk tarayıcıydı. Ancak sonraki yıllarda önce Firefox tarafından tahtı sallandı, sonra da sahneye Chrome çıktı. Microsoft’un da odağını yeni tarayıcısı Edge'e kaydırması ile birlikte, Internet Explorer 11 için yolun sonunun geldiği kesinleşti.

Internet Explorer'ın ölümü bir bütün olarak teknoloji dünyası için sürpriz değil. Geçen yıl Microsoft, Windows Bloglarında Internet Explorer 11'in (IE11) 15 Haziran 2022'de desteğini kaybedeceğini zaten açıklamıştı.

Microsoft’un, yeni yazılımları için eski yazılımının desteğini durdurması çok sık gördüğümüz bir durum. Windows 10'un da 14 Ekim 2025'te desteği kaybedeceği düşünüldüğünde, yılların tarayıcısının yolun sonuna gelmiş olması şaşırtıcı değil.

Aslına bakarsanız, Internet Explorer 11'in bu kadar uzun yaşamayı başarması bile şaşırtıcı. 2013'te piyasaya sürüldüğü göz önüne alındığında, tarayıcı 10. doğum gününü kıl payı kaçıracak. Ve yine aslına bakarsanız, Internet Explorer 11’in tarihe karışmasına pek de kimdenin üzüleceğini düşünmüyoruz.