iPod'un bilinmeyen özellikleri

iPod'u özel kılan ne? iPod'unuzun bilinmeyen özelliklerini keşfetmeye hazır mısınız?

iPod'un bilinmeyenleri

Bugüne kadar hayatımıza giren tüm yeni ürünlerin ve yeni teknolojilerin sloganı; " Hayatınızı değiştirecek" oldu. 1979 yılında Sony firması piyasaya ilk Walkman'i sürdüğünde, 1980'li yıllarda ilk video kaset kaydediciler hayatımıza girdiğinde ve 1990'lı yılların ortalarında hayatımıza giren internet ile bu sözler yerine getirildi diyebiliriz. Günümüzde kullanılan ve kullanımı hızla yaygınlaşan son teknoloji ürünlerinden olan büyüleyici MP3 çaların adı ise iPod. Baktığınızda, kredi kartı boyutlarında, sigara tabloları kadar ince ve alabildiğine derin bir kapasiteye sahip olması ilk etapta sizi şaşkınlığa uğratabilir. Sakın şaşırmayın, iPod tam 10,000 şarkı depolama kapasitesine sahip. Bu sayede CD çantalarınızı yanınızda taşımanıza gerek yok.

Fakat iPod göründüğü gibi sadece dilediğiniz kadar şarklıyı depolayabileceğiniz ve sadece MP3 çalabileceğiniz bir ürün değil. Eğer öyle olsaydı sadece MP3 çalabilen ürünlerden bir farkı olmazdı. Biz bu ürünün bilinmeyen özelliklerini keşfettik, sıra sizde…

Adres Defteri

iPod'ların kullanıcılar tarafından bilinmeyen en önemli özelliklerinden biri, adresleri, telefon numaralarını ve çeşitli basit metinler saklayabilmesi ve gösterebilmesi. Eğer telefonunuzdan ayrıca ya da herhangi bir şekilde tuttuğunuz bir telefon rehberi varsa ve bu rehberdeki numaralara istediğiniz zaman kolaylıkla ulaşmak istiyorsanız, tek yapmanız gereken bu rehberi iPod'unuza kaydetmek olacak. Tabi bu özellik sadece telefon rehberinden ibaret değil. Eğer isterseniz çeşitli internet sayfalarından aldığınız metin halinde bilgiler, makaleler ya da e-kitapları da kaydedebilirsiniz. Tüm yapacağınız kayıtlar, sahip oldunuz iPod'unuzun kapasitesi ile ilgili. Bunun dışında herhangi bir sınırlama getirilmemiş.

iPod tam bir el bilgisayarı gibi çalışabilir

iPod tam bir el bilgisayarı gibi çalışabilir

Eğer bir Mac OS X kullanıcısıysanız, bu bilgileri iPod'unuza aktarmanız için iki ayrı seçeneğe sahipsiniz. Adres defteri ve iSync. Adres defteri uygulamasına aktarmak istediğiniz verilerinizi OS X ile ya da Apple'ın web sitesinden ücretsiz olarak indirebileceğiniz iSync ile Mac, iPod, PDA ya da Bluetooth destekli herhangi bir cihaza senkronizasyon sayesinde aktarabilirsiniz.

Takvim

iPod aslında tam bir el bilgisayarı gibi çalışıyor diyebiliriz. Şimdilik el bilgisayarlarının sağladığı tüm fonksiyonları içermiyor fakat neredeyse yaklaşıyor. iPod'unuza tıpkı el bilgisayarınızda olduğu gibi günlük programınızı yükleyebilirsiniz. iPod, takvim özelliği sayesinde gelecekte yapmanız gerekenleri size hatırlatacak ve bu kayıtları tutmuş olacak. Bu işlem iPod içerisinde oldukça basit.Menülerden "Extras" ve ardından "Calendar"ı tıkladığınızda karşınıza günlük programınız çıkacaktır. Eğer isterseniz iPod'un dokunmatik barını ve ilerigeri tuşlarını kullanarak, ayları da görebilmeniz mümkün. Takvimden herhangi bir gün seçtiğinizde, karşınıza o gün yapacağınız ya da yapmanız gereken işleriniz ve programınız çıkacaktır. Özel programlarınızı seçtiğinizde iPod size tam olarak saatlerini ve tarihini listeleyecektir.

Apple, vCalendar dosyalarını kendi geliştirdiği çözümü olan iCal ile aktarıyor. Eğer siz iCal kullanmak istemiyorsanız, Palm Desktop ya da Microsoft Entourage ile takvim bilgilerinizi rahatlıkla yükleyebilirsiniz. Bir kez yükledikten sonra, kolaylıkla sürükleyerek iPod'un Takvim dosyasının içine bilgilerinizi atabilirsiniz. Yolladığınız veriler hemen tazelenecek ve düzenlenecektir.

Gizli depolama aygıtı

Gizli depolama aygıtı

Oyunlar

Apple iPod, aynı zamanda Music Quiz, Solitaire, Brick ve Parachute gibi bazı basit oyunlarda içeriyor. Eğer bu oyunlar sizin için yeterli değilse, Apple'ın web sitesinden indirebileceğiniz ve iPod'unuza kurabileceğiniz farklı ve çeşitli oyunlarda yer alıyor. iPod'a çok fazla oyun yüklenmemiş. Daha doğrusunu söylemek gerekirse, iPod'un oyun özelliklerinin üzerine fazla yüklenilmemiş. Oyunlar oldukça basit türden. Yapacağınız en büyük hata, PC'nizde ki ya da yeni nesil cep telefonlarında yer alan oyunlar gibi bir beklentiye kapılmak olur.

Gizli depolama aygıtı

İşte size iPod'un yapabildiği ve sahip olduğu fakat el bilgisayarları ya da kağıt dizüstülerin yapamadığı ve sahip olmadığı bir özellik: sabit disk kullanımı. Bir MP3 çalardan beklenilenin aksine iPod, sabit disk kullanarak birçok aynı türden cihazın önüne geçiyor. Bu tür cihazlarla ilgileniyorsanız eğer, iPod'un bu özelliği oldukça ilginizi çekecektir. Her zaman kullandığımız MP3 çalarlar ya da bunun gibi birçok işi bir arada yapabilen cihazlarında depolama gibi bit yeteneği mevcut. Fakat hiçbiri kendi içinde bir sabit disk kullanmıyor. Bu konuda öncü olan iPod, sabit disk özelliği sayesinde oldukça kullanışlı bir alternatif kullanım sunuyor.

iPod'unuzu boot sürücüsü olarak kullanabilirsiniz

iPod'unuzu boot sürücüsü olarak kullanabilirsiniz

Kapasitesi 4 GB ile 40 GB arasında değişen iPod modelleri, kullanıcılara müzik dinlemek, takvim ve benzeri birçok uygulamanın yanında harici bir depolama aygıtı alternatifi de sunuyor. Aslına bakarsanız bu özelliği birçok alanda ve farklı cihazlarla beraber kullanmanız mümkün. Dizüstü bilgisayarınızda veya masaüstü bilgisayarınızda rahatlıkla kullanabileceğiniz iPod, yolculuklarınızda yanınızda sadece müzik değil, çeşitli bilgileri ya da evraklarınızı da taşımanıza izin veriyor. Kullanmak istediğiniz ama bilgisayarınıza aktarmak istemediğiniz tüm verileri saklamak için oldukça kullanışlı bir yol diyebiliriz.

Şimdi size söyleyeceğimiz özelliği ise oldukça şaşırtacak türden. iPod'unuzu ayrıca bir boot sürücüsü olarak da kullanmanız mümkün. Eğer işletim sisteminiz ya da bilgisayarınız harici bir FireWire cihazdan boot edilmeyi destekliyorsa ki, günümüzde birçok bilgisayar ve işletim sistemleri buna izin veriyor. Bunun yanı sıra iPod, her türlü FireWire ve USB destekleyen cihazla kolaylıkla iletişim kurabiliyor. iPod'unuzu bilgisayarınıza ister USB arabirimi ister FireWire arabirimi ile bağladığınızda, eğer Mac OS kullanıyorsanız masaüstünüzde ya da eğer Windows kullanıyorsanız ise "Bilgisayarım" penceresinin en alt köşesinde otomatik olarak beliren bir harici sürücü belirdiğini göreceksiniz.Mac OS kullananlar iPod'larını ince FireWire kablosu ile PC kullanan kullanıcılar ise USB kablosu ile rahatlıkla bilgisayarlarına bağlayabilirler.

Müzik dosyalarını saklamak

Müzik dosyalarını saklamak

Resimlerinizi kaydedin

Evet tahmin edebileceğiniz gibi iPod resimlerinizi de rahatlıkla kaydedebiliyor. Henüz kaydettiğiniz resimlerinizi iPod'un kendi ekranından görmeniz mümkün değil ama bunun da en kısa zamanda gerçekleşeceğine dair size garanti verebilirim. Resimleri ekranda görmemenizin sizi iPod'unuza resim kaydetmekten vazgeçireceğini sanmıyorum. Daha öncede bahsettiğim gibi, iPod'un 40 GB kapasite sağlayan modellerine tam 24,000 resim sığdırabiliyorsunuz( 3 megapixel kamera ile çekildiğinde). Dijital kameranızdan resimlerinizi iPod'a nasıl yükleyeceğinizi düşündüğünüzü tahmin eder gibiyim. Hemen cevabını vereyim o zaman. Kart okuyucunuzu iPod'unuza bağlayın. Kart okuyucunuz, dijital kameranız ve iPod'unuz arasında bir köprü oluşturacak ve resimlerinizi kolaylıkla aktarabileceksiniz.

Diyelim ki tatilden döndünüz ve iPod'unuza aktardığınız ve kaydettiğiniz resimlerinizi bilgisayarınıza aktarmak istiyorsunuz. Bunun için yapmanız gereken şey daha basit. PC kullanıyorsanız USB ile, MAC OS kullanıyorsanız FireWire kablosu ile kolayca kaydettiğiniz resimlerinizi bilgisayarınıza aktarabilirsiniz.

Müzik dosyalarını saklamak

Aslında bu özellik iPod'un birincil görevi diyebiliriz. 4. nesil iPod'lar, 40 GB kapasiteye sahip ve tam 10,000 şarkı depolama gibi bir özelliği de beraberinde getiriyor. 20 GB kapasiteye sahip modeller ise 5,000 şarkı depolayabiliyorlar. Apple'ın online müzik portalı olan iTunes ile kullanıcılar, istedikleri yerde istedikleri şarkıyı internet üzerinden satın alarak indirebiliyor ve iPod'larına kaydedebiliyorlar. Aklınıza gelen sorulardan biri de şu olmalı umarım; bu kadar şarkıyı kaydettiğimizi varsayalım, dinlemek için pil ömrü yeterli olur mu ? Bu sorunun cevabı da hazır diyebiliriz. iPod tam 12 saat boyunca müzik dinlemenize yetecek kadar pil ömrü sunuyor. Her ne kadar pil ömründen çalsa da, müzik dinlerken iPod'unuzun oyunlarından oynama fırsatı bulabiliyorsunuz.

Okuyucu Yorumları