İşte Çin'in XP'ye benzeyen işletim sistemi!

Desteği biten Windows XP'den ümidi kesmeye başlayan Çin'in kendi işletim sistemi "NeoKylin" göründü!

Windows XP'yi de kopyaladılar

Microsoft'un Windows XP'ye sunduğu desteğin bitmesi, işletim sistemini yükseltmek istemeyen Çin'i pek memnun etmemişti. Bunun üzerine ülke, bir sene önce kendi işletim sistemini geliştirdiğini duyurmuştu. Şimdi ise bu işletim sisteminden ilk görüntüler ortaya çıktı.

Quartz muhabiri Nikhil Sonnad, "NeoKylin" olarak adlandırılan işletim sistemini deneme fırsatı buldu. China Standard Software'in geliştirdiği NeoKylin, Unix'i temel alıyor. Yellowdog Updater Modified (yum) paket yöneticisi, işletim sisteminin Fedora (Linux tabanlı bir dağıtım) tabanlı olabileceğini gösteriyor. İşletim sisteminin adı ise hayali bir karakter olan "qilin"den geliyor.

İşte Çin'in XP'ye benzeyen işletim sistemi!

Oturum açtıktan sonra NeoKylin'de ilk fark ettiğiniz şey, Windows XP'ye olan benzerlik. Arayüzün büyük bölümü, görev çubuğu, programlar, işlevler, düğmeler ve Başlat menüsü, Windows XP'dekilere oldukça benziyor. Belgelerim, Bilgisayarım, Denetim Masası gibi öğeler de işletim sistemine ilave edilmiş. NeoKylin, Firefox, bir müzik çalıcısı, GIMP resim düzenleyicisi gibi ön yüklü programlar ve Mayın Tarlası, Solitaire gibi bazı oyunlarla geliyor.

İşte Çin'in XP'ye benzeyen işletim sistemi!

Verimlilik paketi olmayan bir işletim sistemi tam sayılmayacağından, NeoKylin'de Microsoft Office'i örnek alan bir paket olan NeoShine da bulunuyor.

İddiaya göre NeoKylin'de üçüncü parti uygulamaları yüklemenize izin verilmiyor. Bunu yapmak için sistem dosyalarını değiştirmeniz gerekiyor ve bunun pek kolay ve sorunsuz olmayacağı düşünülüyor.

NeoKylin, Çin'de Dell'in ticari laptop'larında, OptiPlex'in ticari masaüstü PC'lerinde ve Dell Precision workstation'larda yüklü olarak gelecek. Ancak Dell marka bilgisayarlardaki NeoKylin'in Windows XP'ye benzemeyebileceği söyleniyor.

Okuyucu Yorumları