Jailbreak'lememek için 4 neden!

iPhone'unuzu Jailbreak ile kırmaya mı karar verdiniz? İşte fikrinizi değiştirebilecek 4 neden!

Kırmamak için 4 neden!

iOS, piyasadaki en güvenli mobil işletim sistemlerinden bir tanesi. Ancak bu güvenlik, size bedavaya gelmiyor: Apple, uygulama mağazası App Store'da çok sıkı kurallar uyguluyor. App Store dışındaki uygulamaları yüklemek için cihazınızı jailbreak'lemekten başka çareniz ise yok. Telefonunuzun sınırlarını onu jailbreak'leyerek aşmayı düşünüyorsanız, şu 4 güvenlik konusu sizi bundan vazgeçirebilir.

Üçüncü parti uygulamalar tehlikeli olabilirler

Apple'ın denetiminden geçmeyen uygulamaları yüklemeniz, kötü niyetli bir uygulamanın cihazınıza girme ihtimalinin yükselmesi anlamına geliyor.

Örneğin yakın zamanda ortaya çıkan AdThief adındaki bir zararlı, ünlü üçüncü parti uygulama mağazası Cydia'daki bazı eklentilerde keşfedilmişti. Reklam sahtekarlığı işlerine girişen AdThief, uygulama geliştiricilerinin reklam gelirlerini çalarak kendi uygulamalarına gelir sağlamaktaydı.

Güvenli görünen uygulamalar zararlı taşıyabilir

Güvenli görünen uygulamalar zararlı taşıyabilir

Güvenli görünen uygulamalar zararlı taşıyabilir

Uygulamaları App Store'dan indirseniz bile bazen hacker'lar tarafından değiştirilmiş veya gizli zararlılarla donatılmış olabilirler. Georgia Tech'ten bir araştırma takımı, geçen sene kendi kendini derleyen bir zararlı kodu App Store onayından geçirebilmişti. Benzer bir yöntemin jailbreak'te kullanılması ise daha kolay olabilir.

Root parolasını herkes biliyor

iOS'un kök dizin parolasının "alpine" olduğunu uzun zamandır çoğu kullanıcı biliyor. Apple'ın ise bu parolayı değiştirmek gibi bir niyeti yok. Kök parolasını bilen bir kullanıcı ise cihazın çekirdek işlevlerine ulaşabilir. Dolayısıyla bu durum, telefonunuz kötü niyetli birinin eline geçtiğinde küçük bir felakete dönüşebilir.

Jailbreak işleminden sonra root parolasını değiştirmeyi çoğu kullanıcı unutmakta. Bu işlev, güvenliğiniz için çok kritik bir öneme sahip, yani root parolasını jailbreak'ten sonra mutlaka değiştirmelisiniz.

Güvenlik yamalarını unutun

iPhone veya iPad'inizi jailbreak'ledikten sonra iOS'u eski haline getirmediğiniz sürece, güncellemeleri alamayacaksınız. Bu sizin için çok önemli olmayabilir, ancak yeni bir iOS sürümü çıktığında onu jailbreak'li olarak kullanmak için birkaç ay beklemeniz gerekebilir.

Okuyucu Yorumları