Linux'un babasından "Skynet" açıklaması!

Terminatör gerçek olur mu; yapay zeka bir gün bize saldırır mı? İşte Linux'un babasının cevabı...

Yapay zekadan korkalım mı?

Geçtiğimiz aylar içerisinde, aralarında Stephen Hawking'in de bulunduğu pek çok ünlü bilim adamı ve mühendis, insanlık için en büyük tehlikelerden birinin yapay zeka olduğunu iddia ettiler. Ancak Linus Torvalds, açık kaynaklı işletim sistemi Linux'un kurucusu, bu korkuların aptalca olduğunu söylüyor.

Açıklaması sırasında bazı önemli ve mantıklı noktalara değinen Torvalds, Terminator filmlerindeki Skynet gibi yok edici bir süper zeka ile büyük ihtimal ile karşılaşmayacağımızı ama bir seri "hedefli AI" ile karşılaşacağımızı söylemekte. Temel olarak bakıldığında bu hedefli AI'ler, Google Now veya Siri gibi uygulamaların daha "süslü" sürümleri olacak ve tercümanlık veya planlama gibi işlemler için kullanılacak. Ancak bu yapay zekalar siber-tanrılar veya zeka olarak insana denk varlıklar olmayacak.

Slashdot üyeleri ile yapılan bir soru-cevap görüşmesinde Torvalds, sinir ağları ve yapay zeka üzerine yapılan araştırmalarının sonucunun ne olacağını düşündüğünü açıkladı: "İnsan benzeri herhangi bir şey yerine sadece daha fazla (ve çok daha süslü) hedefli AI bekliyorum. Bulaşık makinenizin sizinle Sartre tartışmaya başlamasından kaynaklı varlık krizine girdiğiniz bir durumu düşünmekte zorlanıyorum..."

Okuyucu Yorumları