Linux'un kullanım oranı, üst üste ikinci ayda da şaşırttı

Statcounter'ın verilerine göre Linux kullanımı giderek artıyor. Hatta Mart ayında Linux, tarihi rekorunu bir kez daha kırmayı başarmış gibi görünüyor.

Linux'un kullanım oranı, üst üste ikinci ayda da şaşırttı

Statcounter’ın aylık verileri, geçtiğimiz ay ilk defa Linux’un %4’lük pazar payını aştığını gösteriyordu. Şimdiyse Linux, pazar payını %4,03’ten %4,05’e çıkarmayı başararak konumunu daha da güvence altına almış gibi gözüküyor.

Ayrıca bu noktada, Linux çekirdeğini kullanmasına rağmen Statcounter’ın Chrome OS’u Linux pazar payına dahil etmediğini belirtmekte fayda var. Linux verileri Ubuntu, Fedora ve Linux Mint gibi dağıtımları içeriyor.

Chrome OS ise pazar payı açısından %2,27’de sabit kaldı. Hatta %3,89 pazar payına sahip olduğu Eylül ayına göre kayda değer bir düşüş yaşadı.

Chrome OS’un payının arkasında yer ana temel itici güç eğitim sektörü olarak görülüyor. Kullanıcıların sadece bir Gmail hesabıyla oturum açarak farklı bir cihazda bile tüm uygulamaları bıraktıkları yerden kullanmaya devam edebilmeleri, çok sayıda çocuğu yöneten okullar için çok uygun bir kullanım düzeni yaratıyor.

Windows 10 dengeleri değiştirebilir

Microsoft’un Ekim 2025’te Windows 10'u kullanımdan kaldırmayı planlamasıyla birlikte birçok müşteri yeni bir Windows 11 bilgisayarı satın alıp almama konusunda karar vermek zorunda kalacak. Ancak bazı insanlar için bu bir seçenek değil ve bu yüzden ya güvenlik açığı bulunan Windows 10’u kullanmaya devam edecekler ya da Linux gibi donanımlarıyla uyumlu başka bir işletim sistemine geçecekler.

Windows 10’un kullanımdan kaldırılma tarihinden sonra durumun nasıl değiştiğini izlemek ve Windows 11’in katı donanım gereksinimlerinin geri tepip Microsoft’un masaüstü ortamı üzerindeki hakimiyetine zarar verip vermediğini görmek çok ilginç olacak.

Bu arada Linux tarafında önümüzdeki ay iki büyük sürümün sunulması bekleniyor. İlk olarak, en yeni GNOME masaüstüyle Fedora 40 yayımlanacak. Birkaç gün sonra da Ubuntu 24.04 LTS başlatılacak. Yeni Ubuntu sürümü 2029’a kadar güncellemelerle desteklenecek ve bu, mevcut donanıma bağlı kalmak isteyen ancak Windows 11’e yükseltme yapamayan herkes için ideal tercih olabilir.