Linux'un "milenyumu" yaklaştı

Linux için büyük problem kapıya dayanmışken, Linux'un babası Torvalds çabalardan memnun değil!

Linux'un "milenyumu" yaklaştı

Yıllar içerisinde elektronik endüstrisi, pek çok farklı zorluğu aşarak, teknolojinin sınırlarını ilerletmeye devam etti. 1990'ların sonunda, belki de en fazla heyecan yaratan olay, Y2K, veya "2000 yılı" sorunu idi. Programcılar, 21. Yüzyıla'a geçişte yazılımların bir sorunla karşılaşmaması için ellerinden geleni yaparak çalışmışlardı ve çeşitli önlemler almışlardı. Neyse ki bu çalışmalar sayesinde de, Y2K kıyameti atlatılmıştı.

Şimdi ise Y2K sorununa benzer yeni bir sorun, Unix-benzeri işletim sistemlerinde ortaya çıkabilir. Sorun 2038 yılı problemi veya "Unix Milenyum Problemi" olarak bilinmekte. Bu işletim sistemlerindeki tarih değerleri, 32-bit tam sayılar ile saklanmakta ve bu sayılar, 1 Ocak 1970 yılından itibaren geçen saniyeleri göstermekte. Problem ise, 32-bit tam sayıların yaklaşık olarak 19 Ocak 2038 günü 03:14 saatinde bitmesi ile ortaya çıkmakta ve o anda sistemlerin tarih değerinin 13 Aralık 1901 olarak gözükmesi bekleniyor.

Her ne kadar bu problemin çözülmesi için 22 yılımızın daha olduğu düşünülebilse de, sorun şimdiden gelecek tarihlerle çalışan uygulamaları etkilemeye başlamış durumda. Zaman ilerledikçe ve 2038 yılının ilerisindeki tarihleri kullanan uygulamalar ve kişilerin sayıları arttıkça da bu sorun giderek büyüyecek. Bu yüzden de problemin mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çözülmesi gerekmekte.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Linus Torvalds'ın kendisi de Linux çekirdek kodlarının değişimlerini yakından takip ediyor. Torvalds, geliştiricilerin çabalarının yetersiz veya kalitesiz olduğunu düşünüyor. Örneğin Arnd Bergmann'ın sunduğu yamalara "buna ne kadar fazla bakarsam o kadar az seviyorum" yorumunu yapmaktan çekinmiyor.

Açık bir şekilde Linux çekirdeği ile uğraşırken üst kalite kodların sunulması beklenmekte ve üst seviye yöneticiler, beklentilerinin altında kalan herhangi bir kod için geliştiricilere kızmaktan hiç çekinmiyorlar.

Okuyucu Yorumları